sjednica vlade

Plenković o kurikulumu: Ustaški režim je bio među najgorima, djeca moraju znati što je holokaust

21.02.2019 u 10:26

Bionic
Reading

Izbor strateškog partnera za Croatia airlines glavna je tema današnje sjednice Vlade, a uvodno se uobičajeno obratio premijer Andrej Plenković

Plenković se prvo osvrnuo na interpelaciju o nabavci aviona. 'Argumenti koje smo iznijeli tamo su još jednom jasno arikulirani. Mislim da je i rasprava i uvjerljiv rezultat glasovanja pokazao da se interpelacija odbacila kao neutemeljena. Zbog sigurnosti Hrvatske Vlada ne odustaje od nabavke aviona zapadne tehnologije', poručio je Plenković.

Spomenuo se i konferencije u Münchenu. 'To je sigurnosni Davos, bila je to prilika da izložimo svoje stavove o ključnim temama', poručio je Plenković. Jedna od tema je bila iniciajtiva Tri mora, dodao je Plenković, poručivši da će sljedeći veliki summit biti u Sloveniji.

Na konferenciji se, dodao, razgovaralo i o Brexitu.

Spomenuo se i juučerašnjeg posjeta Varaždinu, gdje je obišao Varteks i Vindiju.

'Vlada je odlučna da ispuni našu ambiciju da se u idućoj godini krene s primjenom novih kurikula u svim predmetima. Objavili smo 37 kurikula. Opet je postala tema kurikulum povijesti. Naš je cilj da hrvatski obrazovni sustav bude prilagođen potrebama tržišta rada, ali djeci se moraju ukorijeniti ključna identitetska pitanja, vrijednosni sustav te temeljno obrazložena hrvatska povijest, jezik i kultura', kazao je Plenković, komentiravši kurikularnu reformu.

'Cilj je da nove generacije znaju što su to vrijednosti Domovinskog rata, ali i da se jasno određuju prema holokaustu i režimima koji su bili najgori tijekom 2. svjetskog rata. Mi tu nemamo dileme kad je riječ o ustaškom režimu. U kurikulumu nema relativizacije holokausta', dodao je Plenković.

  • +16
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Vlada kreće u traženje strateškog partnera za Croatia airlines

Među najvažnijim točkama na sjednici vlade bilo je pokretanje postupka traženja strateškog partnera i osnivanje Povjerenstva za provedbu postupka i predlaganje odabira strateškog partnera društva Croatia Airlines.

'Daljni razvoj Croatia airlinesa može se realizirati samo s ozbiljnim strateškim partnerom', kazao je ministar prometa Oleg Butković.

'Glavna zadaća Povjerenstva je da razmotri moguće daljnje korake kojima bi se osiguralo dovođenje kvalitetnog strateškog partnera sa značajnim iskustvom u civilnom zrakoplovstvu koji bi između ostalog osigurao širenje prometne mreže te povećanje tržišnog udjela imajući u vidu važnost redovitog i cjelogodišnjeg povezivanja u domaćem i međunarodnom zračnom prometu i potrebu za snažnom potporom daljnjem razvoju turističkih potencijala Republike Hrvatske, te sudjelovanje u obnovi flote i dokapitalizaciju u svrhu potpore budućeg razvoja Croatia Airlines', poručio je Butković.

Što se pak tiče Povjerenstva koje će biti zaduženo za postupak odabira strateškog partnera u njemu će sjediti 10 članova. Osim Butkovića u njemu će biti državni tajnik u ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Jure Šarić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić, državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić, državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Krunoslav Katičić, savjetnik predsjednika Vlade Tomislav Pokaz, predsjednik Nadzornog odbora Croatia Airlines Zlatko Mateša, zamjenica predsjednika Nadzornog odbora Croatia Airlines te predsjednik Uprave društva Croatia Airlines Jasmin Bajić.