PROTIVNO USTAVU I MIMO SABORA

Vlada nezakonito podijelila više od 3 milijarde kn

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 06.02.2009 12:36
  • Objavljeno 06.02.2009 u 12:36
Flego, Lugarić i Leko

Flego, Lugarić i Leko

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

SDP je najavio da će u ponedjeljak Ustavnom sudu podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o izvršavanju državnog proračuna za 2009., jer smatra da je Vlada, mimo znanja i suglasnosti Sabora, odnosno protivno Ustavu, u pet navrata preraspodijelila više od tri milijarde proračunskih kuna

'Vlada ignorira Ustav, protivna je Ustavu i interesima građana', izjavila je SDP-ova zastupnica Marija Lugarić na konferenciji za novinare u Saboru.
Napomenula je da je državni proračun za 2008. Sabor donio u ožujku prošle godine, da je u srpnju donesen i rebalans, ali da je Vlada nakon toga u pet navrata preraspodijelila više od tri milijarde kuna ili preko 2,5 posto ukupnog prošlogodišnjeg proračuna.

'Vlada je preraspodijelila preko 90 stavki iz proračuna, što znači da je gotovo cijeli proračun donijela mimo politike utvrđene u Saboru', kazala je Lugarić.

Upozorila je da su tom preraspodjelom umanjena sredstva ili potpuno ukinuti brojni razvojni i reformski projekti, posebno u obrazovnom sustavu, a svi ti 'oduzeti' novci otišli su, kaže, samo u potrošnju.

'Vlada je pokazala ne samo da ignorira Sabor, Ustav i dosegnute demokratske standarde, nego i da nema jasnu politiku i da brojke u proračunu usklađuje sa svojim političkim glavinjanjem. To je posebno opasno u vrijeme krize, kada je važno imati definirane politike', kazala je Lugarić.

SDP u svom zahtjevu navodi da, ostane li na snazi odredba iz Zakona koja daje ovlast Vladi da mijenja volju i politike Sabora utvrđene državnim proračunom, nestaje svaki smisao ustavnog načela o trodiobi vlasti, kao i ustavna obveza Sabora da nadzire rad Vlade.

Ustavni sud SDP poziva da ukine spornu zakonsku odredbu, odnosno da, kako je rekao SDP-ovac Josip Leko, zahtjev za ocjenu ustavnosti razmotri s istim prioritetom kao i slučaj ustavne sutkinje Slavice Banić

'Umjesto da jačamo demokratske standarde utvrđene Ustavom i podjelom vlasti, ovakvim ponašanjem Sabor postaje tek zaštitnik Vlade, a ne mjesto gdje se ostvaruju interesi građana', kazao je Leko.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi