VUKŠIĆ O NOVOM ZAKONU O PDV-u

'Vlada je poput Superhika - uzima siromašnima i daje bogatima'

16.04.2013 u 14:12

Bionic
Reading

Saborska oporba iskoristila je današnju raspravu o prijedlogu novoga Zakona o PDV-u za napad na vladinu gospodarsku politiku, a laburist Branko Vukšić poručio je vladajućima kako se ponašaju poput 'Superhika' iz stripa Alan Ford, uzimajući siromašnima i dajući bogatima

'Iako europske direktive ne dopuštaju povlaštenu stopu PDV-a manju od pet posto, u EU ima zemalja s nižom stopom, pa je u Ujedinjenom Kraljevstvu nulta stopa primijenjena čak i na hranu za životinje, a u Irskoj primjerice na knjige', rekao je Branko Vukšić zapitavši se jesu li hrvatski pregovarači bili nesposobni zaštititi interese hrvatskih građana.

Sljepilo bi bilo držati se pravila o 25 posto PDV-a na ulaznice za koncerte jer će se time, smatra Vukšić, organizacija koncerata preseliti u zemlje u okružju.

PDV na koncerte, po mišljenju SDP-ova Igora Rađenovića, trebao bi biti 10 posto s obzirom da, kako je podsjetio, zemlje u okružju imaju i nižu stopu (Srbija osam, a Slovenija osam i pol posto). Održavanje koncerata, po njegovim riječima, ima višestruke učinke jer se, kako je kazao, PDV plaća i na smještaj i slično.

'Smanjenje PDV-a na dnevne novine s deset na pet posto pogoduje samo medijskim tajkunima i izdavačima koji su s viškom novaca počeli se baviti građevinom i drugim unosnim poslovima', rekao je Vukšić.

Nije nam cilj da izdavači stave novac u džep, već želimo pomoći jer je izdavaštvo u ozbiljnoj krizi, a dnevne novine gube utrku s modernim tehnologijama, odgovorio mu je SDP-ovac Ivo Jelušić

HDZ-ov Davorin Mlakar ustvrdio je da se smanjenjem PDV-a na novine nema za cilj podići standard novinara. Po njegovu mišljenju, to je smišljeno jer se bliže lokalni izbori pa tim potezom vladajući mogu utjecati i na 'prikazivanje stanja' kada je riječ o politici i političkim strankama.

Laburist Vukšić vladu je prozvao i da ne štiti radnike od otpuštanja, na što ga je SDP-ov Jelušić optužio za 'populističke priče' rekavši da je nemoguće zabraniti profitabilnim privatnim tvrtkama da otpuštaju radnike.

'Dajte prijedlog zakona kojim to možemo zabraniti. Ne znam kako to možemo zabraniti', rekao je Jelušić.

'S tom rečenicom pokazali ste se kao veći zagovornik čikaške škole od Miltona Friedmana', odgovorio mu je Vukšić dodavši da, ako vlada ne zna kako napisati zakon koji će biti u skladu s odredbama EU, to će im učiniti laburisti.

Jelušić je ustvrdio kako se vlada ponaša 'socijalno i odgovorno' no priznao je da u prijedlogu zakona ima i nepopularnih odredbi poput one koje se odnose na PDV za crkve i vjerske zajednice.

Također je podržao vladine najave o razmatranju odredba po kojoj bi svi poduzetnici PDV obračunavali po izdanim računima, a ne naplaćenim naknadama, te odgodi do 1. siječnja 2015. godine.

Složio se i s tvrdnjama oporbe da je opća porezna stopa od 25 posto visoka, no dodao je da će se, ako se ona smanji, dodatno opteretiti gospodarstvo.

'S ovim prijedlogom zakona se debelo kasni i on je trebao biti usvojen još prije nekoliko mjeseci jer se brojni porezni obveznici koji posluju s inozemstvom moraju prilagoditi', poručio je u ime Kluba HDZ-a Ivan Šuker

Očekivali smo, kazao je, da će se stopa PDV-a smanjiti jer vlada se stalno hvali kako je poboljšala naplatu te da su stavili pod kontrolu rashodovnu stranu proračuna. 'Kako se stopa PDV-a ne smanjuje znači da te njihove priče ne piju vodu', zaključio je.

Zabrinjava ga, kako je rekao i fiskalni učinak predloženog zakona kao i je li za njegovu provedbu potrebno osigurati nova sredstva.

'Dogodit će nam se i ove proračunske godina 700 milijuna kuna smanjeni prihodi od PDV-a', ustvrdio je Šuker.

Zamjerio je i što se ukidaju olakšice za branitelje te za donacije vjerskim zajednicama, a s njim se složio i njegov stranački kolega Josip Đakić.

'To je nekorektno i ova vlada nema senzibiliteta prema onima koji su u Domovinskome ratu dali svoje dijelove tijela, a automobil im je pomagalo u radu', poručio je Đakić.

HNS-ovac Petar Baranović zamjerio je što se manipulira onima koji su, kako je rekao, u Domovinskom ratu platili najvišu cijenu koju živ čovjek može platiti. 'Treba se svesti na razinu fer i pristojnih rasprava', poručio je Baranović.

Prvo čitanje prijedloga Zakona o PDV-u završeno je nakon četiri sata rasprave.