rast zaraženih očekivan

Vlada izradila više modela procjene i svi kažu isto: Moramo biti spremni za 200 zaraženih dnevno!

11.07.2020 u 22:31

Bionic
Reading

Čak 140 novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je u Hrvatskoj u posljednja 24 sata, čime smo došli do brojke od ukupno 1088 oboljelih, izvijestio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite. Ova rekordna brojka od 140 novozaraženih samo je nastavak dramatičnog rasta oboljelih koji prati Hrvatsku posljednjih dana.

O ozbiljnosti ove situacije Jutarnji list pričao je s Ozrenom Polašekom, profesorom na Katedri za javno zdravstvo i voditeljem Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, koji je ujedno i član Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa Vlade RH. On je rekao da su brojke uistinu u uzletu i da je Stožer već pripremio strože mjere za suzbijanje širenja zaraze. Jedna od tih mjera počinje od ponedjeljka, od kada će biti obavezno nošenje maski za lice u zatvorenim prostorima.

'Ideja je da moramo početi nalaziti precizne mjere koje će nam omogućiti da funkcionalno kontroliramo virus. Pritom nitko ne računa na novi veliki lockdown, već na sustavno korištenje zaštitne opreme te mudriji način održavanja kontakata među ljudima', kazao je Polašek i dodao da bi bio veliki uspjeh kada bismo u idućim tjednima uz pomoć mjera uspjeli izravnati krivulju rasta.

Što se pak tiče eksponencijalnog rasta broja novozaraženih, Polašek je kazao da trend definitivno sugerira da će broj rasti, ali ne može sa stopostotnom sigurnošću reći do koje razine. Isto tako nam je otkrio da su znanstvenici izradili nekoliko modela procjene kretanja broja oboljelih u narednom periodu, no naveo je da nisu spremni s njima izaći u javnost.

'Svi modeli predviđaju rast broja novozaraženih', kaže.

Da nikako nije vrijeme za opuštanje smatra i Branko Kolarić, specijalist epidemiolog u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, koji također navodi da bi brojke mogle i dalje rasti te ne isključuje mogućnost da u jednom danu imamo i 200 novozaraženih. Upravo zato ističe da smo s uvođenjem strožih mjera trebali krenuti dva ili tri tjedna ranije.

'Pitanje je sada kako će se Vlada i Stožer postaviti u odnosu na rast broja novozaraženih. Dobra stvar je da se od ponedjeljka postepeno uvode mjere, no prosvjedi koji se događaju u Srbiji su možda jedan od razloga zašto se kod nas ne ide sa strožim mjerama', smatra prof. Kolarić, koji je isto tako član Vladinog znanstvenog savjeta za borbu protiv koronavirusa.

  • +11
Koronavirus u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL