GRAD BEZ GRADONAČELNIKA I VIJEĆA

Vlada izabrala povjerenika za Vukovar

10.04.2014 u 15:40

Bionic
Reading

Vlada je na zatvorenom dijelu današnje sjednice imenovala Damira Grizelja iz vukovarskog Ureda državne uprave povjerenikom za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća i gradonačelnika Grada Vukovara nakon što je raspustila vukovarsko Gradsko vijeće i razriješila gradonačelnika Vukovara i njegove zamjenice

'Krajem prošle godine vukovarsko Gradsko vijeće nije donijelo proračun nego odluku o privremenom financiranju. Kako do 31. ožujka ove godine nije donesen proračun, sukladno Zakonu o lokalnoj samoupravi, raspušta se Gradsko vijeće te razrješuje gradonačelnik i kreće u proceduru za raspisivanje izbora. Nakon objave u Narodnim novinama povjerenik će preuzeti dužnost', izvijestio je ministar uprave Arsen Bauk.

Time, zbog nedonošenja gradskog proračuna, pokrenuta procedura za raspisivanje izbora.


Podsjetimo, prema Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi Vlada mora istovremeno raspustiti predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave i razriješiti općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana i njihovog zamjenika koji je izabran zajedno s njima ako u zakonom određenom roku ne bude donesen proračun, odnosno odluka o privremenom financiranju.

Kako gradsko vijeće Grada Vukovara nije još donijelo proračun za 2014. godinu, već je 30. prosinca 2013. godine donijelo Odluku o privremenom financiranju, ono ne smije trajati dulje od tri mjeseca.

Podsjetimo, u vijeću Grada Vukovara većinu ima HDZ koji je uvjetovao potporu gradskom proračunu ako Sabo podnese ostavku. Kako Sabo to nije učinio, HDZ nije podržao proračun te sada Vlada raspušta cjelokupnu lokalnu vlast.

Vukovarski gradonačelnik tereti se za slučajeve pokušaja podmićivanja vijećnika, krađe novca za organizaciju humanitarnog ljetovanja za djecu te za zapošljavanje stranačkih kadrova u tvrtki Komunalac.

Željko Sabo u ponedjeljak je zbog svojih optužnica dao ostavku na članstvo u Predsjedništvu SDP-a, a stranka očekuje da podnese ostavku i na sve druge stranačke funkcije, pa tako i na poziciju šefa SDP-a Vukovarsko-srijemske županije. O njegovoj budućnosti, ali i budućnosti sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel danas će se raspravljati na sjednici Predsjedništva SDP-a.

Budućnost vodstva Vukovara imat će priliku birati njegovi građani na novim izborima.