NELEGITIMNI PROSVJEDI

Vlada i Ministarstvo poljoprivrede ne pristaju na ucjene!

17.02.2012 u 13:59

Bionic
Reading

Prosvjedi proizvođača mlijeka su nelegitimni i nanose veliku štetu ne samo proizvodnji mlijeka i industriji, nego i građanima Hrvatske, poručilo je priopćenjem Ministarstvo poljoprivrede u kojemu i naglašava da dok traju prosvjedi dijaloga neće biti, budući da se njima stvara atmosfera pritiska i dezinformiranja javnosti, ali i malih proizvođača čije su proizvodnje ugrožene zbog neisporuke mlijeka

Stav Ministarstva je taj da su u srijedu, 15. veljače 2012. godine, na sastanku Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka, doneseni zaključci kojima je napravljen velik pomak; naime, 'mljekare su izašle u susret proizvođačima mlijeka samom činjenicom da su, nakon dugog niza godina, pristale na direktne pregovore oko formiranja cijene mlijeka sa svojim udrugama proizvođača'.

Također, podsjeća se da je 'zaključke Savjeta prihvatila većina sudionika sastanka, uključujući i predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore, kao legitimne institucije koja je osnovana s ciljem da artikulira i zastupa interes svih poljoprivrednih proizvođača'.

'S obzirom na velik broj zahtjeva raznih udruga proizvođača mlijeka s različitim stavovima, u kojima traže pojedinačni sastanak s ministrom poljoprivrede', iz Ministarstva još jednom 'naglašavaju stav da proizvođači mlijeka žurno moraju obustaviti prosvjede te sa svojim matičnim udrugama i Hrvatskom poljoprivrednom komorom definirati svoje stavove, a potom ih prezentirati Ministarstvu poljoprivrede'.

Ističu i da 'dok traju prosvjedi, dijaloga neće biti budući da se njima stvara atmosfera pritiska i dezinformiranja javnosti, ali i malih proizvođača čije su proizvodnje ugrožene zbog neisporuke mlijeka'. S obzirom na to, postaje jasnije zašto danas nije bilo sastanka s mljekarima u Ministarstvu poljoprivrede iako ga se još jutros spominjalo.

'Hrvatska Vlada, a time i Ministarstvo poljoprivrede', poručuju, 'neće pristati na ucjene i dosadašnji način rješavanja problema u resoru poljoprivrede'. 'Smatramo da traženje dodatnih novčanih sredstava, u sadašnjem teškom financijskom trenutku za državu, ne dolazi u obzir. Problemi u poljoprivredi puno su dublji od onoga što se trenutačno prikazuje u javnosti i svi moramo s više odgovornosti pristupiti rješavanju ključnih problema – legalizacije poljoprivrednih objekata, pitanja zemljišta, kreditiranja poljoprivrede pod povoljnijim uvjetima, ali i bolje kontrole trošenja novca poreznih obveznika itd. Ovi prosvjedi usmjereni su samo na privremeno rješenje!' zaključuje se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.