ZADOVOLJNI POTPOROM

Vlada hrvatskoj zajednici u Srbiji dala preko pola milijuna eura potpora

06.01.2024 u 13:46

Bionic
Reading

Preko pola milijuna eura potpore hrvatske vlade uspješno je prošle godine iskorišteno za snaženje hrvatske zajednice u Srbiji i njezinih partnera u Hrvatskoj, priopćio je u subotu Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) osvrćući se na ishode Programa prekogranične suradnje Srbije i Hrvatske u 2023.

Na natječaju podršku vrijednu 530.000 eura dobilo je 25 projekata u području kulturne suradnje, razvoja medijske scene, obrazovanja na hrvatskome, obnove i opremanja infrastrukturnih objekata hrvatske zajednice u Vojvodini te zaštite kulturnog naslijeđa Katoličke Crkve, naveo je DSHV.

'Njihovom realizacijom značajno se pridonijelo razvoju institucionalnog okvira, kulturnih i medijskih praksi, obrazovanju te očuvanju kulturne i sakralne baštine Hrvata u Srbiji', ističe se. Riječ je, dodaje se, o drugoj godini trajanja Programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije, koji ima za cilj da pridonese osnaživanju pograničnog područja Hrvatske i Srbije, njihovom gospodarskom i svekolikom razvoju.

'Inicijativa za ovaj, novi program podrške hrvatskoj zajednici potekla je od DSHV-a čiju je operativnu konkretizaciju pomogao Ivan Anušić, tadašnji župan Osječko-baranjske županije, a uspostavio se i počeo se realizirati zahvaljujući zalaganju tadašnje ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataše Tramišak početkom 2022. godine te podršci vlade RH', piše u priopćenju.

DSHV najavljuje kako se očekuje raspisivanje novoga natječaja Programa prekogranične suradnje koji će biti vrijedan čak dva milijuna eura. 'Ovo doživljavamo kao priznanje za dosadašnji uložen trud te snažnom potvrdom da su se hrvatske institucije i organizacije dokazale kredibilnim i odgovornim partnerima u ovome Programu', zaključuje se u priopćenju DSHV-a.

Ugovori o financijskoj potpori hrvatskoj zajednici i njezinim partnerima u Hrvatskoj potpisani su 11. srpnja u Osijeku. 'Ovim Programom razvijamo prekograničnu suradnju, ali najvažniji segment je povezivanje Hrvata u Srbiji s Hrvatim u Hrvatskoj', izjavio je tom prigodom državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Domagoj Mikulić.

Za oko šest mjeseci trajanja programa gradio se novi i adaptirao postojeći hrvatski vrtić na sjeveru Bačke, računalno je opremljeno nekoliko škola, obnovljen je krov hrvatske udruge u Tavankutu, uređivalo se sjedište Hrvata u selu Monoštoru, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata otvorio je Zavičajnu knjižnicu.