REPUBLIKA SRPSKA

Američki borbeni zrakoplovi nad BiH na obilježavanju neustavnog dana RS

06.01.2024 u 13:04

Bionic
Reading

Američki borbeni zrakoplovi izvest će vježbu iznad teritorija Bosne i Hercegovine 8. siječnja, točno na dan kada je u Banjoj Luci najavljen početak dvodnevnog obilježavanja dana Republike Srpske kojega je Ustavni sud BiH proglasio diskriminatornim i neustavnim

Tu je informaciju lokalnim medijima u subotu potvrdio zamjenik ministra obrane BiH Aleksandar Goganović kojega je na tu dužnost postavio lider bosanskih Srba Milorad Dodik.

Prema medijskim navodima u zračni prostor BiH u ponedjeljak bi trebali ući zrakoplovi F-16 a Goganović sada to kvalificira kao provokaciju za što suodgovornim smatra ministra obrane Zukana Heleza (SDP BiH).

Tvrdi kako je upravo Helez taj koji je "preko noći" dopustio da se obuka kontrole napada koju su zajednički planirale oružane snage BiH i američko ratno zrakoplovstvo organizira 8. siječnja iako je ona trebala uslijediti tek krajem mjeseca.

Za Goganovića je to "klasična provokacija srpskog naroda".

"Jasno je da se poruka šalje uoči 9. siječnja i proslave dana RS", izjavio je Goganović zaprijetivši istragom i procesuiranjem svih koji su u tome sudjelovali.

Najavljenu je vježbu na dan kada u Banjoj Luci planira svečanu akademiju u povodu neustavnog dana RS na društvenoj mreži X komentirao i Dodik.

Napisao je kako nije službeno informiran o vježbi američkih vojnih zrakoplova no zna da za to nema suglasnosti Predsjedništva BiH. Vjeruje kako će američki F-16 nadlijetanjem sjeverne Bosne zapravo "podržati" proslavu dana RS.