ZLATKO HASANBEGOVIĆ

'Vlada HDZ-a i Mosta nema alternativu'

14.09.2016 u 11:47

Bionic
Reading

HDZ-ov tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović ustvrdio je u srijedu da će se kroz kratko vrijeme formirati nova vlada HDZ-a i Mosta jer ona, naglasio je, nema nikakvu alternativu.'Kroz kratko vrijeme formirat će se nova vlada HDZ-a i Mosta, kao što sam rekao u poslijeizbornoj noći, jer ona nema nikakvu alternativu', izjavio je Hasanbegović uoči sjednice Vlade

Na novinarsku tvrdnju kako se prema jutrošnjim izjavama može iščitati da čelnik Mosta Božo Petrov više ne inzistira na sedam uvjeta, tehnički ministar turizma Anton Kliman kazao je da nije u toku s pregovorima jer se situacija mijenja iz časa u čas, no vjeruje da će se naći načina za sastavljanje saborske većine i vlade. "Razuma ima, volje ima i mislim da će to biti 'ok'", dodao je.

Smatra da će manjine pristupiti parlamentarnoj većini na čelu s HDZ-om i da će to biti "na razini jedne odgovornosti da se brzo formira vlada, zato što su izazovi veliki za sljedeću godinu". "Što stabilnija hrvatska vlada i što se brže formira, onda će i manjinci moći dati svoj doprinos u tom smislu da budu jedan faktor stabilnosti", poručio je Kliman.

Tehnički ministar Dario Nakić upitan očekuje li da će ostati ministar i u novoj vladi, Nakić je napomenuo da još ni Sabor nije formiran, te istaknuo da u predizbornoj kampanji između HDZ-a i Mosta nije bilo "teških riječi" koje bi negativno utjecale na odnose između dviju stranaka.

HDZ-ov tehnički ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je u srijedu kako će o tome hoće li ostati na ministarskoj dužnosti u Vladi odlučiti novi premijer, pozvavši sve da budu strpljivi jer su pregovori između HDZ-a i Mosta počeli tek jučer, ali da mogu očekivati kako će Hrvatska vrlo brzo dobiti stabilnu Vladu.

"Budimo strpljivi i očekujmo da ćemo vrlo brzo imati stabilnu Vladu", rekao je Medved novinarima ispred Banskih dvora uoči sjednice Vlade.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je u srijedu novinarima kako nema što dodati onome što je rekao predsjednik HDZ-a Andrej Plenković o početku razgovora s predstavnicima Mosta, te ponovio da su razgovori bili konstruktivni i pozitivni, pri čemu je otvoren niz poznatih tema.

Dogovoreno je da će se vodstva HDZ-a i Mosta ponovno naći u ponedjeljak, a u međuvremenu će se dodatno raditi na tim temama i nekim drugim stvarima, rekao je Marić uoči početka Vladine sjednice.
Upitan ostaje li ministar financija, rekao je kako je prerano baviti se špekulacijama i nagađanjima. "Idemo korak po korak, imamo puno posla, mislim da imamo svi skupa dobru početnu poziciju i treba gledati pozitivno na sve".

Na upit inizistira li i dalje Most da se njegovi uvjeti ispune u mjesec dana, Marić je rekao kako će se to vidjeti na idućem sastanku. "I dalje će se razgovarati, svih sedam točaka smo prošli, o čemu se i kako radi, ako tko ima kakvih nedoumica i što je tko mislio pod time, ali to ćemo još vidjeti", rekao je.