GRADNJA NA KRKU

'Vlada direktno pogoduje špekulantu Horvatinčiću'

05.02.2011 u 12:08

Bionic
Reading

Odbor za zaštitu Jadrana od nekontrolirane urbanizacije, iza kojeg stoji nekoliko različitih Udruga poput Eko Kvarnera i urbanista s Jadrana, uputio je otvoreno pismo Vladi RH i DORH-u vezano uz navodni turistički projekt poduzetnika Tome Horvatinčića koji je težak oko milijardu i pol eura, a koji bi trebao niknuti na Krku

Razlog zašto Udruge pišu Vladi jest taj što su Banski dvori Horvatinčićev projekt uvrstile u Katalog investicijskog potencijala privatnog sektora koje bi trebale pokrenuti gospodarstvo.

Udruge smatraju da je uvrštavanje Horvatinčićeva projekta na granici zakonitosti, a za to, tvrde, dokaz je i to što je investitor, oko čijih se gradilišta stalno vuku repovi, između ostalih kupovao i poljoprivredna zemljišta, znatnim dijelom i od obitelji Darija Vasilića, gradonačelnika Grada Krka.

Prema informacijama, kojima Udruge raspolažu, Horvatinčić trenutačno na otoku Krku raspolaže s preko sto hektara negrađevinskog zemljišta i traži da se već definirane turističke zone presele na njegovo negrađevinsko zemljište.

'Po postojećem županijskom planu to nije moguće i sumnjamo da će (ako bude zdravog razuma i ako ne bude korupcije) to ikada i biti. Smatramo da je opravdano postaviti pitanje otkuda samo njemu pravo da tako nešto traži, a ne recimo i ostalim zemljoposjednicima na Krku.

Osim toga, drže Udruge, treba napomenuti da se tu ne radi o turističkoj investiciji (prvenstveno jer dotični investitor nije turistički djelatnik), već je ovdje primarni interes spekulacija s vrijednostima zemljišta, zarada građevinskog lobija i prodaja nekretnina.

U zaključku navode da u ovom slučaju Vlada direktno pogoduje investitoru, vršeći implicitni pritisak na Primorsko-goransku županiju da unese taj projekt u novi županijski prostorni plan (čija je izrada upravo započela) i tako omogućava 'investitoru' da velike prenamijenjene površine proda ulagačima, ostvarujući pritom ogromnu zaradu.