BURNO NA ODBORU ZA GOSPODARSTVO

'Vlada daje mogućnost Todoriću da spakira kofere i ode u Meksiko'

05.04.2017 u 10:44

Bionic
Reading

'Ovo nije lex Agrokor, nego lex Todorić. Napravljen je da štiti gazdu osobno', kazao je SDP-ov član saborskog Odbora za gospodarstvo Saša Đujić tijekom rasprave o prijedlogu zakona zvanom i lex Agrokor

'Srce zakona je mogućnost da zbog kontinuiteta poslovanja kompanija koja se nalazi iza zida što se stvara oko nje može isplatiti dobavljače, čime bi se omogućilo poslovanje. Povjerenik bi uz suglasnost vjerovničkog vijeća uzeo kredit specifičnog pravnog statusa - najstarije tražbine', branila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić lex Agrokor.

Pojasnila je da bi povjerenik preuzeo funkcije skupštine, nadzornog i upravnog odbora. Imao bi i zamjenike koje na prijedlog Vlade imenuje sud.

'Sud bi, prema stanju u knjigama, imenovao privremeno vjerovničko vijeće, a nakon utvrđivanja stvarnog stanja formiralo bi se i stalno vjerovničko vijeće', kazala je Dalić.

Nakon što je ministar pravosuđa Ante Šprlje branio predloženi Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH, tzv. lex Agrokor, ustvrdivši da u Hrvatskoj postoji deset tvrtki koje imaju više od pet tisuća zaposlenih, na koje se predloženi zakon odnosi, te da bi propašću takvih tvrtki došlo do urušavanja gospodarstva i pada BDP-a, Saša Đujić je u ime Kluba SDP-a kazao da je Vlada zakasnila s time.

'Mislimo da je reakcija Vlade zakašnjela; nije ranije reagirala, a problemi dulje vrijeme postoje… Zanima nas gdje je ministar financija Marić? Tko je danas uopće ministar financija u Hrvatskoj?!', kazao je SDP-ovac. Iznio je i konkretne primjedbe Kluba SDP-a. Smatraju da se Vlada postavljanjem povjerenika miješa u poslovanje privatne tvrtke i da to dovodi do politizacije poslovanja te da Vlada na sebe preuzima određenu odgovornost za štetu nastalu u poslovanju te tvrtke, što će u konačnici platiti porezni obveznici.

'Tzv. zid od 15 mjeseci koji omogućuje obustave svih postupaka omogućava vlasnicima tvrtki da mogu raditi što žele, a protiv njih se ne mogu provoditi postupci. Ovaj zakon nije lex Agrokor nego lex Todorić i napravljen je da štiti gazdu osobno. Moratorij od 15 mjeseci daje mogućnost da gospodin Todorić spakira kofere i ode u Meksiko', misli Đujić.

Dalić je kazala da su mu argumenti kontradiktorni jer se pita zašto Vlada prije nije reagirala na krizu u Agrokoru, a onda kaže da je zakon napravljen isključivo za tu tvrtku. Naglasila je da Vlada nije imala informacije o stanju u toj kompaniji.

'Agrokor je privatna kompanija. O kompaniji i događanjima kao Vlada imamo vrlo ograničene informacije. Ustvari od Uprave društva do dan danas nismo čuli da je Agrokor u problemima. Način na koji je financijsko tržište, pa i sama Vlada spoznala da postoje rizici izvodi se iz ocjena rejtinških agencija…', naglasila je.

'U tim okolnostima Vlada je itekako brzo reagirala opazivši da se i tog smjera generiraju gubici koji bi mogli rezultirati ugrožavanjem stabilnosti hrvatskog gospodarstva. Vlada nije mogla učiniti bilo koji korak i rješenje da pojedinačno adresira pojedinačnu kompaniju', dodala je i istaknula da su argumenti SDP-a kontradiktorni.

'U Belju je stoka gladna'

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, u kontekstu rasprave o pravovaljanoj reakciji Vlade o krizi u Agrokoru, podsjetio je na izjave Zdravka Marića i Martine Dalić s kraja siječnja, a u kojima su uvjeravali javnost da je s tom kompanijom sve u redu.

'Nema stočne hrane u Belju i stoka će biti gladna, a u hotelskim kućama rade interventne mjere. Danas su i dobavljači blokirani. Kako bi izgledalo da nije bilo na vrijeme i primjereno reagirano?! Pa je l' može biti gore? Nije dobro i nemojmo se pravdati između sebe u ovoj užasnoj situaciji. Nitko nije bio dobar, krenuvši od Hanfe, HNB-a, Vlade, uprave Agrokora...'

Najavio je i amandmane na prijedlog zakona te će tražiti da se veća uloga da dobavljačima.