KOSOR O LEGALIZACIJI GRADNJE 'NA CRNO'

'Vlada će riješiti noćne more obitelji koje strepe za budućnost'

26.05.2011 u 15:24

Bionic
Reading

Vlada će riješiti noćne more mnogih obitelji koje strepe za svoju budućnost, samouvjereno je u izbornoj godini najavila premijerka Jadranka Kosor na današnjoj sjednici Vlade u Banskim dvorima

Kazala je to potvrdivši prijašnje najave iz Ministarstva graditeljstva da Vlada priprema zakon kojim namjerava riješiti problem legalizacije bespravno izgrađenih objekata.

Spomenuti bi se zakon pred ministrima trebao naći za dva tjedna, najavila je Kosor i zatražila podršku struke, ali ključne detalje nije otkrila, kao ni resorni ministar Branko Bačić. On je u zadatak dobio konačno riješiti problem ilegalnih objekata kojih, prema procjenama kakve je iznijela i Kosor, širom Hrvatske ima najmanje 150 tisuća.

Kosor je, naime, najavila ozakonjenje građevina koje su bez dozvola izgrađene ili su u izgradnji, osim unutar osobito zaštićenih prirodnih te područja kulturne baštine, a nisu u skladu s prostornim planovima te da će za to biti potrebno platiti naknadu koja će biti propisana uredbom, nazvavši to velikim iskorakom. Međutim, o rokovima, visini naknade i ostalim pojedinostima zasad nije rekla ništa.

Bačić je samo kazao da će naknada za legalizaciju biti prihod lokalne samouprave za daljnje uređenje dijelova naselja s takvim objektima, ali i prihod državnog proračuna za sređivanje zemljišnih knjiga.

Što se tiče zakona koji su danas bili na dnevnom redu, Vlada je u saborsku proceduru poslala konačni prijedlog Zakona o cestama, prema kojemu se koncesija, ograničena na 40 godina, može dati samo za autocestu ili pojedini objekt na državnoj cesti.

Saboru je Vlada poslala i konačan prijedlog Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnoga prostora, kojim se prihvaća inicijativa Hrvatske obrtničke komore i Grada Zagreba za omogućavanjem, između ostalog, kupoprodaje poslovnoga prostora i u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave te RH, i to širem krugu zakupaca i korisnika takvih prostora.

Spomenuti je zakon dio Programa gospodarskog oporavka, kao i Uredba o načinu raspolaganja prilikom zamjene, darovanja i osnivanja založnog prava na dionicama i poslovnim udjelima u trgovačkim društvima u državnom vlasništvu te nacrt konačnog prijedloga Zakona o uslugama kojim se upravno pojednostavljuje postupke za pristup i obavljanje uslužnih djelatnosti u sklopu liberalizacije tržišta u okviru pregovora s Europskom unijom.

Vlada je usvojila i Izvješće o provedbi Plana humanitarnog razminiravanja i utrošenim financijskim sredstvima za 2010. godinu, prema kojemu je za razliku od početnih 887,7 kilometara kvadratnih, sumnjivog minskog područja krajem godine bilo 815,3 kilometra kvadratnih.