NIŠTA OD OPOZIVA

Vlada brani Beroša po svim stavkama: Usluga prekida trudnoća 'kontinuirano je dostupna' svakoj ženi u Hrvatskoj

21.06.2022 u 16:49

Bionic
Reading

Vlada je u utorak obrazložila zašto se protivi opozivu ministra zdravstva Vilija Beroša, istaknuvši da je hrvatski zdravstveni sustav "otporan i učinkovit", a među Beroševim zaslugama naveli su borbu s pandemijom, reformske mjere, kao i rezultate mjerljive sa svjetskim primjerima

"Predana borba s pandemijom, financijska stabilizacija i kraći rokovi plaćanja, objedinjavanje nabave, integracija bolnica, povećanje plaća i transparentno upravljanje listama čekanja pokazuju da je zdravstveni sustav otporan i dobro vođen", navela je Vlada u očitovanju na prijedlog oporbenih stranaka da se izglasa nepovjerenje ministru Berošu.

Oporba je prošloga tjedna po drugi put u saborsku proceduru uputila prijedlog za izglasavanje Beroševa opoziva, za što je prikupila 32 zastupnička potpisa.

Sve oporbene primjedbe na Berošev rad, Vlada je odbacila, ocijenivši ih neutemeljenima i neosnovanima te, uz ostalo, istaknula da je "hrvatski zdravstveni sustav otporan i učinkovit".

Kao Beroševu zaslugu, uz ostalo, su naveli "mjerenje ishoda liječenja, upravljanje ljudskim potencijalima i poticanje izvrsnosti te ulazak u opsežnu reformu cijelog sustava koja stavlja naglasak na financijska, organizacijska i kadrovska područja".

"U razdoblju od 2019. do 2021. u bolničkim ustanovama obavljeno je 17 prekida trudnoće iznad 22. tjedna te 2242 postupka do 22. tjedna trudnoće", navela je Vlada odbacujući oporbene navode o nedostupnosti prekida trudnoće.

Usluga prekida trudnoće do 10. tjedna kontinuirano dostupna

Usluga prekida trudnoće na zahtjev žene do 10. tjedna od začeća "kontinuirano je dostupna" svakoj ženi u Hrvatskoj, a i nakon tog roka ako za to postoje medicinski razlozi, stoji u očitovanju.

  • +3
Vili Beroš Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Kao primjer se navode našička, požeška, vinkovačka i virovitička bolnica, u kojima svi ginekolozi imaju priziv savjesti, a osigurale su pravo na pobačaj putem ugovora s vanjskim suradnicima. U zagrebačkom KB "Sv. Duh“ osiguranje postupka prekida trudnoće na zahtjev pacijentica još je u tijeku, dodaje se.

Vlada je odgovorila i na oporbene prigovore o plaćanju PET-CT dijagnostike privatnicima, ističući da se, sukladno zakonu, javni i privatni zdravstveni sustav međusobno nadopunjuju.

Vezano uz poslovanje Ministarstva s tvrtkom Cuspis d.o.o. , navodi se da nisu pronađene nikakve nepravilnosti, što potkrepljuje bezuvjetna ocjena Državne revizije o financijskom poslovanju Ministarstva zdravstva. Naglašavaju se mišljenja i ocjene nadležnih državnih tijela uključujući DORH, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa te Agenciju za zaštitu osobnih podataka, koji su potvrdili da tu nema nikakvih nezakonitosti.

S obzirom da saborska oporba Beroša proziva i zbog TV nastupa ravnatelja KBC-a Zagreb Ante Ćorušića, Vlada je poručila da je u tijeku postupak pred Hrvatskom liječničkom komorom kako bi se utvrdilo je li došlo do povrede Kodeksa medicinske etike i deontologije, kao i postupak pri Agenciji za zaštitu osobnih podataka u vezi s mogućom povredom propisa koji reguliraju zaštitu osobnih podataka. Prije mjerodavnog mišljenja nadležnih institucija bespredmetno je prejudicirati krivnju, kažu u Vladi.

Dodali su i da Ministarstvo zdravstva nije nadležno za preispitivanje navoda iz privatnog života Ante Ćorušića, koji nije nikada osuđivan po bilo kojoj osnovi te savjesno i odgovorno obnaša svoju dužnost na čelu KBC-a Zagreb.

Nadalje, Vlada je istaknula Beroševe zasluge u borbi protiv pandemije - ni u jednom trenutku nije bilo pomanjkanja kapaciteta za zbrinjavanje pacijenata, Hrvatska je nabavila dovoljne količine cjepiva, a kada je riječ o visokom broju preminulih od covida, usporedba smrtnosti između pojedinih zemalja nije moguća jer stope nisu standardizirane prema dobi.

Vlada je odbacila i sve insinuacije na nepravilnosti u provođenju transplantacijskog programa u KBC-u Zagreb, kao i istupe u medijima koji su izolirane slučajeve od prije tri godine predstavili kao uvriježenu praksu.

Na kraju Vladina očitovanja je osvrt na Beroševu reformu zdravstva za koju se kaže će povećati kvalitetu usluga, stvoriti bolje uvjete rada i profesionalnog razvoja te osigurati pacijentima najbolje od moderne znanost i farmakologije.