MINI SUDNICA NA POVJERENSTVU

Marić i Petrov mogli bi dati javne izjave oko sumnjivih sastanaka s Todorićem

10.04.2018 u 16:25

Bionic
Reading

Do kraja ovog tjedna Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučit će o tome hoće li ministra financija Zdravka Marića pozvati da da javni iskaz o svojoj ulozi oko krize u Agrokoru te da se izjasni o sastancima s vlasnikom koncerna Ivicom Todorićem. Da je davanje javnog iskaza izgledno, potvrdila je za tportal šefica Povjerenstva Nataša Novaković

Javni iskaz trebao bi dati i svjedok Božo Petrov koji je u ožujku 2017. na početku krize u Agrokoru kao tadašnji predsjednik Hrvatskog sabora i koalicijski partner HDZ-a također sudjelovao na tim sastancima. Riječ je o neuobičajenoj praksi za ovo povjerenstvo, no ona je omogućena Zakonom o upravnom postupku, istaknula je Novaković za tportal.

'Još uvijek raspravljamo o toj mogućnosti. Odlučit ćemo do kraja tjedna i onda šaljemo poziv', dodala je.

'Pozvali bismo Zdravka Marića da da izjavu kao stranka u postupku, ali i druge osobe da svjedoče o utvrđivanju činjenica', napominje i dodaje kako je riječ o specifičnoj situaciji koja je u okviru ovlasti Povjerenstva.

Uz Petrova, mogli bi biti pozvani drugi svjedoci, no o konkretnim imenima Novaković još ne želi. Ipak, napominje kako su se pozivu akteri dužni odazvati. Ako se ne odazovu, prijeti im novčana kazna.

  • +26
Zdravko Marić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Podsjetimo, postupak protiv Marića pokrenut je 11. siječnja ove godine u mandatu Dalije Orešković, bivše predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Riječ je o postupku koji je pokrenut nakon niza anonimnih i neanonimnih prijava protiv Zdravka Marića u kojima se problematizira njegova uloga kao bivšeg direktora u Agrokoru u rješavanju krize u tom koncernu.

Posebno su pod lupom sastanci u Vladi koji su održani krajem veljače u Banskim dvorima s Ivicom Todorićem, na kojima su osim Marića bili premijer Andrej Plenković, Božo Petrov te još neki ministri.

'Marić se i 3. ožujka prošle godine nasamo našao s Todorićem i to na uputu predsjednika Vlade.' Time se, istaknula je Dalija Orešković, izložio sumnji.