FIMI MEDIA - NOVA SEZONA

Vještakinju pozvali na sud iako za nju nisu imali pitanja

13.01.2014 u 12:30

Bionic
Reading

Kratkim ispitivanjem financijske vještakinje Mirte Tomljenović danas je nastavljeno suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slučaju Fimi media.

O suradnji Fimi medije i HDZ-a

U lipnju 2013. knjigovodstveno-financijska vještakinja Mirta Tomljanović rekla je na zagrebačkom Županijskom sudu da ni jedan račun nije evidentiran na teret HDZ-a već ih je Fimi medija knjižila na teret svojih troškova. Uz to, ni jedan od 11 računa koji su 2007. knjiženi na teret darovnica i donacija nisu provedeni u poslovnim knjigama HDZ-a niti je to provedeno kao "zaprimljeno dobro", što je HDZ bio dužan učiniti. Dodala je da prvi račun poslovne suradnje Fimi medije i HDZ-a datira od 27. listopada 2005. Vještakinja je također ustvrdila da je HDZ 2007. imao donacije od oko tri milijuna kuna, odnosno oko dva milijuna više od dozvoljenog godišnjeg iznosa propisanog Zakonom o financiranju političkih stranaka. Objasnila je da je HDZ bio dužan prijaviti višak Ministarstvu financija, Poreznoj upravi i Državnom uredu za reviziju te taj novac u roku od osam dana doznačiti u državni proračun, ali to nije učinio.

Vještakinja je ustvrdila da ostaje pri svom ranijem iskazu, a kako nitko u sudnici za nju nije imao dodatnih pitanja, ročište je odgođeno do 20. siječnja.

Na klupi za svjedoke tada bi se trebao pojaviti još jedan financijski vještak, Zrinko Ručević, koji je u svom nalazu trebao utvrditi razliku između prihoda koje je ostvarila obitelj Sanader i njihove imovine.

Uskok tvrdi da ta razlika iznosi visoka 24 milijuna kuna, što su Sanader, ali i njegova supruga na sudu pobili tvrdnjama da su sav novac kojim su kupili brojne nekretnine zaradili još u Austriji prije osamostaljenja Hrvatske te da su i kasnije uz dobra primanja dobivali honorare, dnevnice i druge naknade. Sanader i njegova supruga na sudu su pojašnjavali da su dio novca naslijedili, ali i da su dobar dio umjetničke zbirke, koju su vještaci navodno precijenili, dobili na poklon.

Kritizirajući prvi vještakov nalaz Sanader je u sudnici sredinom rujna kazao i da je dnevnice uštedio jer 20-ak godina hrvatske karijere nikada nije platio ručak, već su ga na putovanjima častili domaćini.

Vještak je ranije zaključio da je nalaz napravio na temelju dostupnih dokumenata te da u institucijama u kojima je Sanader bio zaposlen nisu bile evidentirane nikakve premije, dnevnice i putni troškovi.

Nakon Ručevićeva ispitivanja suđenje ulazi u završnu fazu u kojoj bi trebale uslijediti obrane optuženika koji su zajedno sa Sanaderom i njegovom bivšom strankom optuženi za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki.

Optužbe za punjenje HDZ-ovog 'crnog fonda' novcem izvučenim preko marketinške agencije Fimi media priznali su bivši šef Carine i HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, vlasnica agencije Nevenka Jurak i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević.

Uz Sanadera, jedino njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček smatra da je žrtva političkog procesa, dok se HDZ brani tvrdnjama da regularna stranačka tijela nisu znala ništa o navodnim nezakonitostima.