NOBELOVAC STIGLITZ

'Vjerujem u kapitalizam, ali ne i u slobodno tržište'

09.06.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Američki ekonomist i nobelovac Joseph Stiglitz je u intervjuu za časopis Time izjavio da vjeruje u kapitalizam, ali ne i u slobodno tržište. Dao je svoju prognozu o krizi eurozone, ali je i otkrio što je učinio s novcem od Nobelove nagrade

'Ideja slobodnog tržišta je mit. Sva su tržišta oblikovana prema zakonima i odredbama, a naši zakoni i odredbe su, nažalost, formirani da bi stvorili više nejednakosti, a manje mogućnosti', rekao je poznati Nobelovac Joseph Stiglitz za Time.

U intervjuu za Time je također rekao da se Amerika vara ako se smatra zemljom mogućnosti.

'U terminima osnovne statistike, SAD je sve manje zemlja mogućnosti, u odnosu na druge napredne industrijske zemlje', smatra Stglitz.

Ukratko je prokomentirao i krizu eurozone, uz nezaobilaznu Grčku.

'Mnogo turbulencije se dogodilo na financijskom tržištu zato što nitko nije znao tko drži Grčki dug', smatra Stiglitz.

'Ono što će se dogoditi Europi u jednakoj je mjeri političke prirode koliko i ekonomske. Okvir za euro kakav je dizajniran prije 10 godina fundamentalno je bio pun nedostataka. Nije stvoren da bi mogao reagirati na krizu. Nisam baš optimističan, ali može se dogoditi da u nekom kritičnom trenutku Njemačka pogleda prema naprijed i kaže da ima izbor uništiti Europu ili učiniti nešto više - i da će onda odlučiti između toga', smatra Stiglitz.

Na pitanje što je učinio s novcem koji je dobio za Nobelovu nagradu, Stiglitz je kazao da mu nije puno ostalo, s obzirom na to da je državi morao dati 50 posto, no s ostatkom je učinio ono što mu ekonomska teorija nalaže učiniti – stavio je na štednju.