U MAĐARSKOJ

Vjeronauk obavezan u osnovnim i srednjim školama

04.09.2013 u 16:15

Bionic
Reading

Posljednjim izmjenama zakona koje je predložila vlada premijera Viktora Orbana predviđeno je obavezno pohađanje predmeta vjeronauk

Zakon kojim se predviđa obavezno pohađanje vjeronauka u osnovnim i srednjim školama u Mađarskoj stupio je na snagu početkom nove školske godine, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Posljednjim izmjenama zakona koje je predložila vlada premijera Viktora Orbana predviđeno je obavezno pohađanje predmeta vjeronauka u osnovnim i srednjim školama. Prema tom zakonu, učenici osnovnih i srednjih škola mogu birati između predmeta Religija i Etika.

Premijer Orban je povodom početka nove školske godine u Mađarskoj kazao da će najnoviji zakon omogućiti učenicima u toj zemlji da se educiraju i na polju vjere i morala naglasivši da će se pohađanjem ovog predmeta smanjiti konzumiranje droga, alkohola i sličnih pošasti među mladima. Istaknuo je da je cilj uvođenja obaveznog vjeronauka i to da se smanji nasilje među mladom populacijom u Mađarskoj.

Lider nacionalističke partije JOBBIK Gabor Vona kazao je da ova stranka podržava novi zakon istaknuvši da će biti koristan za omladinu i cijelo društvo.

Međutim, socijalističke i liberalne partije protive se uvođenju obaveznog predmeta vjeronauka u mađarskim školama tvrdeći da svatko ima pravo izabrati što je 'najbolje za njihovu djecu'.