POKLAPANJE SVETKOVINA

Vjernici Valentinovo trebaju slaviti danas. Doznajte zašto

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Kalendar se ove godine poigrao kršćanskim svetkovinama i pučkim običajima. Prvi put od 1945. početak korizme, Čista srijeda, pada na isti dan kada i Valentinovo. Dok je Čista srijeda jedan od dva dana u liturgijskoj godini tijekom kojih su obavezni post i nemrs, blagdan svetog Valentina u novoj tradiciji označava praznik zaljubljenih. Kako onda uskladiti post i nemrs s romantičnom večerom u restoranu uz šampanjac? Ako ste praktični vjernik, nikako. Čista srijeda trebala bi biti važnija od Valentinova

Nakon pokladnog utorka kada si po tradiciji narod daje oduška i veseli na maškarama zbijajući razne psine, slijedi Čista srijeda – dan tišine i pokore - što je ujedno početak korizme, perioda od 40 dana prije Uskrsa.

Ove godine Čista srijeda pada 14. veljače, kada je i Valentinovo. Dan zaljubljenih više nema previše veze sa svecem po kojem je dobio ime. Komercijalna varijanta podrazumijeva romantičnu večeru, ruže, čokoladu, šampanjac…

Stoga se postavlja pitanje kako bi se katolici trebali postaviti? Što je bitnije, Valentinovo ili Čista srijeda?

Odgovor na to pitanje koje je mučilo i američke vjernike, otkuda i dolazi komercijalna varijanta Valentinova, dao je američki biskup Richard Malone.

Američki biskup Richard Malone

Autor: YouTube

'Čista srijeda i Veliki petak jedina su dva dana u godini kada su post i nemrs obavezni… Oni koji su navikli slaviti Valentinovo neka to učine dan prije. Neka ga spoje s pokladnim utorkom', poručio je biskup.

VALENTIN MUČENIK

Poznati svetac o kojem postoje tek legende

Blagdan svetog Valentina slavi se od srednjeg vijeka i o njegovom životu i mučeništvu nema sigurnih povijesnih podataka, tek legendi.

Ovaj svetac živio je u trećem stoljeću u Rimskom Carstvu u vrijeme progona kršćana. Prema jednoj legendi, Valentin je blagoslovio par, kršćanku i rimskog legata, čija je ljubav tada bila zabranjena.

Drugi izvori govore o ne pretjerano romantičnoj verziji. Svećenik Valentin bio je mudar i krepostan, zbog čega je bio omiljen i među kršćanima i među poganima. Taj glas je stigao i do cara Klaudija II Gotskog koji je želio osobno upoznati tog poznatog svećenika. Valentin je otišao kod cara pripremivši se za mučeničku smrt, a on mu je nudio prijateljstvo ako se odrekne Isusa i vrati se starim rimskim bogovima.

To za njega nije dolazilo u obzir: 'Svijetli care, kad bi bar nešto slutio od Božje slave, to nikad ne bi od mene tražio. Krist je za mene pravi Sin Božji', kazao je. Valentinu je stoga bila odrubljena glava, no prije toga uspio je obratiti suca kojem je dodijeljen, ozdravio mu kćerku te se cijela obitelj obratila.

Na katoličkim portalima može se pak pročitati sljedeća preporuka. Dragu ili dragog u srijedu, umjesto u restoran, odvedite na pepeljenje.

Riječ je o obrednom činu tijekom kojeg svećenik svakom vjerniku stavlja na čelo pepeo dobiven od palminih i maslinovih grančica blagoslovljenih na Cvjetnicu prethodne godine, uz riječi: 'Spomeni se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti.'

  • +9
  • +6

Pepeljenje na Čistu srijedu

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Posipanje pepelom označava čin pokore i poniznosti, a vjernike poziva da tijekom korizme preispituju svoju savjest, obrate se i čine milosrdna djela. Na Čistu srijedu ili Pepelnicu post je obavezan za vjernike od 18. do 60. godine života, a nemrs za starije od 14 godina.

Pepelnicom započinje korizma, 40-dnevna priprema za najveći kršćanski blagdan Uskrs, a simbolizira 40 dana, koliko je Isus bio iskušavan u pustinji. Po običaju, tijekom korizme vjernici izbjegavaju svako slavlje, a tijekom korizme je i 'suša' za sve one koji zarađuju na svadbama jer je od Čiste srijede do Uskrsa drastično manji broj vjenčanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!