rat u ukrajini

Visoki ukrajinski dužnosnik: Rusija planira veliku eskalaciju rata, najteže borbe tek dolaze

31.01.2023 u 23:30

Bionic
Reading

Rusija planira veliku eskalaciju rata, možda čak i u sljedeća dva do tri tjedna, rekao je za Sky news visoki ukrajinski dužnosnik

Oleksij Danilov, tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine, rekao je za Sky News da najteže borbe tek dolaze i rekao da će sljedećih nekoliko mjeseci biti ključni u odlučivanju o tijeku rata.

Pozvao je zapadne saveznike da pošalju više oružja, uključujući brobene avione Typhoon Kraljevskog ratnog zrakoplovstva iz Ujedinjenog Kraljevstva i borbene zrakoplove drugih partnera.

'Rusija se priprema za maksimalnu eskalaciju', rekao je Danilov.

'Prikuplja se sve što je moguće, rade se vježbe i trenira', dodao je.

Nije isključio mogućnost da ruski predsjednik Vladimir Putin pokuša još jedan napad sa sjevera, juga i istoka, kao što se dogodilo 24. veljače 2022. , možda čak i da se poklopi s obljetnicom. 'Sve je na stolu... Ne isključujemo nijedan scenarij u sljedeća dva do tri tjedna', kazao je Danilov.

Kazao je da se ukrajinska vojska priprema za sve mogućnosti i da ovaj put ima znatno veću potporu zapadnih partnera poput Velike Britanije nego prije 12 mjeseci.

'One zemlje koje nam pomažu u našoj borbi počele su nam pružati maksimalnu pomoć', poručio je.

  • +18
Rat u Ukrajini 26.01.2023. Izvor: Profimedia / Autor: Oleksii Chumachenko / AFP / Profimedia

Međutim, jedan zapadni dužnosnik rekao je da još nema naznaka da Rusija planira nešto konkretno za 24. veljače.

'Tradicionalno je Rusija pokušavala pokretati stvari na značajne datume. Ukrajinci također dolaze iz slične kulture u tom pogledu, ali nisam vidio ništa ni s jedne strane što bi sugeriralo da imaju planove', dodao je.

Danilov je rekao kako očekuje da će otprilike polovica od više od 320.000 vojnika koje je Rusija mobilizirala prošlog rujna biti uključena u drugi val kad god dođe.

Očekuje da dolaze krvaviji dani. 'Prošli smo kroz teško razdoblje, ali svjestan sam da glavne borbe tek dolaze i da će se dogoditi ove godine, u roku od dva do tri mjeseca. Ovo će biti mjeseci koji određuju rat', rekao je Danilov .