A RUSIJA PORIČE

Visoki dužnosnik NATO-a: Asad će otići

14.12.2012 u 12:56

Bionic
Reading

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad vjerojatno neće biti u mogućnosti ostati na vlasti, izjavio je u petak visoki dužnosnik NATO-a

Knud Bartels, danski general koji predsjedava Vojnim odborom NATO-a, također je rekao da je Savez izrađuje planove za zaštitu sirijskih zaliha kemijskog oružja u slučaju da Asad odstupi ili bude prisiljen napustiti vlast.

'Možete reći da možda pretpostavljam da će Asad nestati. Sklon sam vjerovati da je to doista slučaj', rekao je Bartels nakon sastanka u Moskvi.

Odgovarajući na pitanje o strategijama oko sukoba u Siriji, on je rekao da je NATO-u najveća briga sigurnost Turske, koja graniči sa Sirijom.

NATO je prošloga tjedna pristao poslati rakete Patriot u Tursku, kako bi je zaštitio od opasnosti projektila iz Sirije.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je u četvrtak da se Asadova vlada bliži kolapsu.


Rusija se distancirala od svog diplomata u vezi Sirije

Rusko ministarstvo vanjskih poslova se u petak distanciralo od neobjavljenih izjava od četvrtka jednog od svojih zamjenika ministara Mihaila Bogdanova koji je ocijenio da sirijski režim sve više gubi kontrolu nad zemljom.

'Želimo naglasiti da on posljednjih dana nije dao nikakvu izjavu ni intervju novinarima', rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva Aleksandar Lukačević u priopćenju.

Dodao je da je Bogdanov govorio u četvrtak o toj temi tijekom sastanka ruskog Donjeg doma, ali je potvrdio rusko stajalište o nepostojanju alternative za političko rješenje u Siriji.

Mihail Bogadnov je izjavio da nije isključena pobjeda oporbe u sukobu u Siriji.

To je prvi slučaj da se jedan visoki ruski dužnosnik tako eksplicitno izrazio o mogućoj pobjedi oporbe režimu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, kojem je Moskva jedno od posljednjih uporišta.

Ostaju nejasne okolnosti u kojima je Bogdanov dao te izjave. Nije poznato je li diplomat znao da ruske agencije snimaju njegove izjave.

Američka diplomacija je ironično komentirala izjave Bogdanova. 'Želimo pohvaliti rusku vladu koja se konačno probudila u stvarnosti i priznala da su odbrojani dani sirijskog režima', rekla je u četvrtak glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland