PREŠUĆENI RIZICI

Visoka cijepljenost nije ih spasila; sada umiru mladi i trudnice: 'Ne ponavljajte našu grešku!'

18.06.2021 u 10:50

Bionic
Reading

Unatoč visokoj stopi cijepljenja, epidemiološka situacija u Čileu poprimila je dramatične razmjere. Masovno se zaražavaju mladi, a povećana je i smrtnost među mlađom populacijom. Dvije doze cjepiva primilo je više od 40 posto Čileanaca, a ukupna cijepljenost je oko 60 posto

Odjeli za intenzivnu medicinsku skrb potpuno su krcati najteže oboljelima od Covida-19. Soledad Martinez, stručnjakinja za javno zdravstvo i predavačica na Sveučilištu Čilea, kazala je za Der Spiegel da je stanje u Čileu - katastrofalno.

'Cirkulacija virusa među stanovništvom ekstremno je visoka. Intenzivni odjeli i bolnice sasvim su preopterećeni. Zdravstveni sustav je u kolapsu. Ljude se sada smješta već i u ambulante ili čak kod kuće', opisala je Matinez, prenosi RTL.

'Imamo visoke brojke umrlih, umiru mladi. Posebno je užasno to da nam umiru i trudnice i njihova nerođena djeca ili ih se mora intubirati – s neizvjesnim ishodom', kazala je.

Na pitanje Der Spiegela je li možda riječ o brazilskom soju virusa P1, odgovorila je da o tome nema podataka. 'Ali to što su pogođeni mlađi ljudi i trudnice, ukazuje baš na to da su se vjerojatno zarazili varijantom P1', dodala je.

Martinez je dalje objasnila kako je moguće da epidemija podivlja do ovakvih razmjera u zemlji koja je s cijepljenjem došla dotle da su masovno počeli cijepiti i ljude u 20-im godinama života.

'Odavno znamo da cjepivo koje ovdje koristimo, kineskog proizvođača Sinovaca, štiti od razvoja teškog oblika Covida, ali da ne štiti tako dobro od same zaraze virusom. To znači da se virus i dalje može širiti. Stručnjaci govore o 'propusnom cjepivu'', kazala je Martinez.

Objasnila je da se virus može snažno širiti kada se odbace mjere poput socijalnog distanciranja, što se događa u Čileu.

'Nas nitko, nažalost, nije slušao. Osjećam se kao da gledam željezničku nesreću kao usporeni film. To se moglo spriječiti', kaže.

U Čileu je tek od prethodnog vikenda ponovno uveden lockdown.

'Politika je slavila zbog uspješne kampanje cijepljenja i pritom vodila katastrofalnu kriznu komunikaciju. Prešućivali su se rizici', upozorila je Martinez, dodajući da je jasno da između cjepiva postoje razlike u postotku i vrsti zaštite, kao i da se mRNA cjepiva puno lakše prilagođavaju novim sojevima.

'Stvarno smo loš primjer. Tako kao što je činio Čile ne bi se nitko smio ponašati. Stoga mogu samo upozoriti, nijedna zemlja svijeta ne bi se trebala početi ponašati kao da je sve prošlo i prekinuti sa svim mjerama', kazala je Martinez.