NEMA OPASNOSTI OD POPLAVA

Visok vodostaj Save i njenih pritoka

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 26.12.2009 17:48
  • Objavljeno 26.12.2009 u 17:44
Sava poplava

Sava poplava

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Krajac

Zbog velikih količina oborina u Sloveniji i Hrvatskoj i ekstremno visokih temperatura za ovo doba godine došlo je do naglog topljenja snijega i visokih voda na rijeci Savi i svim pritokama, priopćio je danas Državni centar za obranu od poplava

U priopćenju se ističe da Hrvatske vode i sva vodnogospodarska društva koja su u Državnom planu obrane od poplava provode propisane mjere obrane od poplava.

Podsjeća da su pripremno stanje Hrvatske vode uvele redovne mjere obrane od poplava za rijeke Kupu, Unu i Savu, a izvanredne mjere obrane od poplava proglašene su prije dva dana za Kupu.

Državni centar za obranu od poplava u priopćenju napominje da je slovenska agencija za okoliš jučer u u 21 sat najavila da se danas u jutarnjim satima očekuje ekstremno veliki vodni val Save na razini od 3000 metara prostornih u sekundi (m/sec) na ulaznom profilu Save u Hrvatsku.

"Pojavom tako velike protoke aktivira se preljev Jankomir jer Savom kroz Zagreb može proteći 2600 m3/sec. Višak vode se preko preljeva upušta u Oteretni kanal Odra", napominje Državni centar za obranu od poplava te ističe kako su zbog toga od jučer do početka pada vodostaja zatvoreni svi putni prijelazi preko Oteretnog kanala Odra.

Državni centar za obranu od poplava napominje kako količina od 2600 m3/sec, koja protiče kroz Zagreb ne može ugroziti grad, ali može izazvati plavljenja nizvodno od Zagreba. Kako se to ne bi dogodilo, jučer u 13 sati otvorena je ustava Prevlaka, kroz koju se upušta 200 m3/sec u retencije Žuticu i Lonjsko polje.

Opadanje vodostaja u Jesenicama očekuje se večeras, a maksimalni vodostaj u Rugvici sutra ujutro. Maksimalni vodostaj u Jasenovcu očekuje se u ponedjeljak navečer, ističe Državni centar za obranu od poplava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi