KREĆE BITKA ZA NOVI REFERENDUM

'Više u Sabor ne smiju ulaziti stranke s potporom od jedan posto poput HNS-a'

22.04.2018 u 15:17

Bionic
Reading

Na Trgu sv. Marka, ispred Hrvatskog sabora, u nedjelju, Građanska inicijativa 'Narod odlučuje' predstavila je referendumsku inicijativu za izjašnjavanje građana o referendumu za promjenu izbornog sustava.

Zvonimir Troskot, član ogranizacijskog odbora i koordinator građanske inicijative rekao je da će građani koji žele svojim potpisom podržati promjenu načina biranja saborskih zastupnika u Hrvatski sabor svoj potpis moći dati od nedjelje 13. do 27. svibnja na oko tisuću lokacija u Republici Hrvatskoj.

'Referendumom za pravedniji izborni zakon osigurat ćemo da u Sabor ulaze oni kandidati kojima najveći broj birača dodijeli preferencijski glas, oni koji imaju stvaran izborni legitimitet. Tako će ulazak u Sabor najviše ovisiti o glasovima birača, a ne o tome koje je mjesto kandidatima na izbornoj listi dodijelio šef stranke', kazao je Troskot, priopćili su iz Inicijative.

istaknuto je da je ključ promjena u Hrvatskoj promjena izbornog zakona. Više se ne smije ponoviti da u Sabor ulaze kandidati stranaka s potporom birača od jedan posto, zato što ih je šef neke stranke stavio na prvo mjesto liste. Ne želimo da mladi zbog nepotizma i stranačkog zapošljavanja napuštaju Hrvatsku, da deseci tisuća građana izražavaju svoja legitimna očekivanja, a da ih nitko ne čuje odnosno ne želi čuti, naglasio je.

Marija Burazer, jedna od organizatora prosvjeda protiv Istanbulske konvencije u Zagrebu izjavila je: 'Ne ulazeći u to je li netko za ili protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, činjenica je da su saborski zastpunici koji su trebali predstavljati birače koji su ih izabrali, u Saboru glasali protiv volje tih istih birača. To je jasan dokaz da je trenutni izborni sustav privid demokracije. Zašto privid? Zbog toga jer predsjednik stranke i uski krug oko njega odlučuje tko će biti na listi i na kojem mjestu. Prema pisanju nekih medija, upravo je 'stavljanje na liste' bio 'argument' koji je stranački vrh (HDZ-a) koristio kako bi privolio stranku da stane iza njihove oduke o ratifikaciji'.

Tako je bilo, smatra Burazer, i kada se odlučivalo o koalicijama za koje nitko nije glasao.

  • +2
Konferencija građanske inicijative Hrvatska protiv Istanbulske konvencije Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Sanja Bilač, jedna od organizatora prosvjeda protiv Istanbulske konvencije u Splitu rekla je kako je referendumska inicijativa Narod odlučuje korak dalje u povećavanju odgovornosti saborskih zastupnika prema onim biračima koji su ih izabrali za svoje političke. Najavila je i ključne promjene koje će donijeti referendum o promjeni izbornog sustava:

Prvo, birači će moći glasovati koristeći tri preferencijska glasa bez praga. Na taj način povećat će se neposrednost i sloboda odlučivanja birača o njihovim predstavnicima u Saboru. Poredak kandidata na listi koji će ući u Sabor odredit će broj preferencijskih glasova, a ne mjesto na listi na koje ih je stavio šef stranke. Isto tako, u Sabor više neće moći ući predstavnik neke političke stranke sa 1,5% potpore birača, poput npr. HNS-a. Naime, za ulazak u Sabor više neće biti dovoljan dogovor dva šefa stranke - jer će broj preferencijskih glasova birača odrediti tko hoće, a tko neće ući u Hrvatski sabor. Drugo, povećat će se sudjelovanje birača na izborima uvođenjem dopisnog i elektroničkog glasovanja za hrvatske državljane u Hrvatskoj i izvan Hrvatske. I treće, predstavnici nacionalnih manjina neće moći odlučivati o Vladi niti proračunu RH.

Predstavnici organizacijskog odbora GI Narod odlučuje najavili su da će sljedeći tjedan objaviti referendumsko pitanje.

foto pregled

Događaji koji su obilježili tjedan: Sirija pod udarom zapadnih sila, a hrvatska zastava pod Šešeljevim nogama

Pogledaj galeriju