AFERA 'ANONIMNE PRIJAVE'

Više od tri sata državni vrh vijećao o Grbiću

31.05.2011 u 10:26

Bionic
Reading

U Uredu predsjednika (vila Weiss) u 12.15 završena je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj se raspravljalo o aferi povodom optužbi bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca da je ravnatelj policije Oliver Grbić sugerirao HDZ-ovcima da pišu anonimne prijave protiv oporbenih političara

Premda je predviđeno da sjednica koja je započela u 9 sati ne bi trebala trajati dulje od 11, rasprava je bila gotova tek u 12.15 sati.  Novinarima nije bio dozvoljen pristup Uredu predsjednika jer nisu bile predviđene izjave za javnost nakon sjednice, nego samo priopćenje koje se očekuje tijekom dana.

Polančecov novi napad

Ni puna 24 sata prije sjednice VNS-a Damir Polančec je članovima Vijeća za nacionalnu sigurnost poslao pisanu izjavu u kojoj je detaljno iznio svoje tvrdnje o bliskoj suradnji vrha HDZ-a i ravnatelja policije Olivera Grbića, koju je bio iznio prije tjedan dana. U pismu su izneseni podaci o tajnim sastancima te čak i to da je premijerka Jadranka Kosor naredila ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku da mu pokaže njegov nalog za uhićenje.

Sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost prvi je najavio predsjednik Republike Ivo Josipović nakon Polančecove konferencije za novinare, a predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor dan kasnije je Josipoviću poslala prijedlog dnevnog reda za sjednicu. No dnevni red sjednice usuglašen je tek jučer poslijepodne. Nešto ranije, dvoje najviših državnih čelnika usuglasilo se da na sjednici VNS-a trebaju biti samo članovi. Odbačeni su, naime, prijedlozi da na sjednicu bude pozvan ravnatelj policije Oliver Grbić, ali i predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić. 'Sjednica VNS-a nije mjesto gdje se saslušavaju ljudi', kazao je predsjednik Josipović, pa sukladno tome nije bilo potrebe da Grbić bude na njoj.

Tko su članovi VNS-a?

VNS čine predsjednik RH Ivo Josipović, predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, ministri obrane, unutarnjih poslova, vanjskih poslova i pravosuđa (Davor Božinović, Tomislav Karamarko, Gordan Jandroković, Dražen Bošnjaković) savjetnik predsjednika RH za nacionalnu sigurnost Saša Perković, načelnik Glavnog stožera GS OS RH Drago Lovrić, predstojnik UVNS-a Petar Mišević, ravnatelj SOA-e (Josip Buljević) i VSOA-e (Darko Grdić); u radu sudjeluje i predsjednik Hrvatskog sabora (Luka Bebić), a po potrebi i druge osobe.

Valja istaknuti da su predsjednik Josipović i premijerka Kosor sazvali sjednicu VNS-a zbog različitih motiva. Predsjednik je istaknuo da treba istražiti je li Polančec govorio istinu, odnosno je li pravosudno-represivni sustav zloupotrijebljen ili nije te, ako jest, da se te zlouporabe otklone i više nikad ne ponove. Josipović, naime, ističe da policija, Državno odvjetništvo i pravosuđe moraju djelovati neovisno, jer upravo o tome ovisi zaštita ljudskih prava u RH.

'Optužbe koje je iznio bivši potpredsjednik Vlade, gospodin Polančec, vrlo su ozbiljne i naprosto se moraju istražiti do kraja', rekao je Josipović. Pojasnio je da kada bi one bile točne, govorili bismo sasvim sigurno o tome da je riječ o ozbiljnoj ugrozi i nasrtaju na temeljna ljudska prava i slobode. 'Govorili bismo da je riječ o ugrozi ustavno-pravnog poretka, političkog poretka, ali i sustava nacionalne sigurnosti', istaknuo je Josipović.

Premijerka Kosor pak smatra da treba istražiti Polančecove motive, jer ispovijest bivšeg suradnika smatra udarom i pritiskom na državne institucije koje vode borbu protiv korupcije i kriminala.

'Predlažem da razmotrimo temu koja je iznimno važna - a to je zaštita državnih institucija, da bismo svi mogli nesmetano obavljati svoj posao, i zaštita onih koji vode borbu protiv korupcije i kriminala te svih institucija od mogućih pritisaka bilo koga', izjavila je premijerka Kosor.

Josipović i Kosor su se također razišli i oko tajminga održavanja sjednice. Kosor je smatrala da bi se sjednica VNS-a trebala održati odmah, dok je Josipović poručio da ne želi da sjednica bude parada za javnost. 'Sjednica VNS-a nema nikakvog smisla prije negoli nadležne službe odrade svoj posao i prikupe barem početne informacije o slučaju', poručio je predsjednik države.