stanje sve teže

Više od tri milijuna slučajeva zaraze u Rusiji, Vlada još ne želi uvesti karantenu

26.12.2020 u 12:34

Bionic
Reading

Rusija je u subotu prešla prag od 3 milijuna slučajeva koronavirusa u zemlji koju je svom snagom zahvatio drugi val zaraza, dok se vlasti još opiru karanteni na državnoj razini

Prema službenim podacima koje su objavile vlasti Rusija sada ima 3.021.964 slučajeva covida-19 i 54.226 umrlih. Zemlja, četvrta u svijetu po zahvaćenosti epidemijom, ima 29.258 novozaraženih i 567 umrlih u posljednja 24 sata.

Brojevi novih slučajeva zaraze i umrlih rekordni su svakog tjedna od početka zime, a najzahvaćenije su Moskva i njezina regija, kao i Sankt Peterburg.

Stanje je također zabrinjavajuće u najsiromašnijim područjima koja su često slabo opremljena. 

Službeni podaci koje su objavile ruske vlasti svjedoče o nižoj smrtnosti nego u zapadnoj Europi i u Sjedinjenim Državama, čime se mjesecima ponosi i ističe predsjednik Vladimir Putin.

On je prošlog tjedna ocijenio na godišnjoj konferenciji za novinare da je Rusija bolje upravljala pandemijom od Zapada.

Međutim ruske vlasti nakon obdukcije ubrajaju u statistiku samo smrtne ishode čiji je glavni uzrok smrti covid-19. 

Ruska službena statistička agencija Rosstat je zabilježila u listopadu 2020. gotovo 50.000 više umrlih u odnosu na listopad 2019. Između ožujka i kraja listopada bilo je gotovo 165.000 smrti više u odnosu na 2019. što navodi na puno teže stanje od onog koje vlasti priznaju.

Vlada do sada odbija uvesti karantenu na razini čitave zemlje kako bi poštedjela gospodarstvo i računa na masovna cijepljenja Sputnikom V.

Ruski ministar zdravstva Mihail Muraško je na državnoj televiziji u subotu ocijenio da je cjepivo "sigurno i učinkovito" za masovno cijepljenje i odobrio cijepljenje osoba starijih od 60 godina.