poginulo 275 ljudi

Više od sto tijela još uvijek nije preuzeto nakon indijske željezničke nesreće

06.06.2023 u 09:45

Bionic
Reading

Indijske vlasti uputile su u utorak apel obiteljima da pomognu u identificiranju više od sto tijela koja nisu preuzeta u bolnicama i mrtvačnicama nakon što je 275 ljudi poginulo u najsmrtonosnijoj željezničkoj nesreći u zemlji u više od dva desetljeća

Nesreća se dogodila u petak kada je putnički vlak udario u teretni vlak, iskočio iz tračnica i udario u drugi putnički vlak koji je prolazio u suprotnom smjeru u blizini okruga Balasore u istočnoj državi Odishi. Nakon neprekidnih napora za spašavanje preživjelih i raščišćavanje i popravka pruge, vlakovi su u nedjelju navečer nastavili voziti tim dijelom pruge.

Do ponedjeljka navečer još je trebalo identificirati oko 100 tijela, rekao je Reutersu visoki dužnosnik državnog odjela za zdravstvo. Bijay Kumar Mohapatra, zdravstveni direktor Odishe, rekao je da vlasti pokušavaju nabaviti ledene posude kako bi pomogle u očuvanju tijela.

U najvećoj bolnici glavnog grada Bhubaneswara, Sveindijskom institutu medicinskih znanosti (AIIMS), veliki televizijski ekrani prikazivali su slike mrtvih kako bi pomogli očajnim obiteljima koje pretražuju bolnice i mrtvačnice tražeći prijatelje i rođake. U vlakovima su bili putnici iz nekoliko država.

  • +11
Sudar vlakova u Indiji Izvor: Profimedia / Autor: Jayanta SHAW / AFP / Profimedia

Kvar signalizacije bio je vjerojatni uzrok nesreće, prema preliminarnim nalazima, koji pokazuju da je Coromandel Express, koji se kretao prema jugu prema Chennaiju iz Kolkate, skrenuo s glavne pruge i ušao u kružni kolosijek – sporedni kolosijek koji se koristi za parkiranje vlakova uz brzinu od 128. km/h, udarivši u teretni vlak koji je stajao.

Ta je nesreća uzrokovala da su lokomotiva i prva četiri ili pet vagona Coromandel Expressa iskočili iz tračnica, prevrnuli se i udarili u zadnja dva vagona vlaka Yeshwantpur-Howrah koji je išao u suprotnom smjeru brzinom od 126 km/h na drugom glavnom kolosijeku.