UZLAZNA FAZA

Više od šest tisuća oboljelih od gripe, prvi smrtni ishod

17.02.2016 u 22:50

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je od početka sezone gripe do sada prijavljeno ukupno 6.063 oboljelih, a prema broju prijava sezona gripe je blažeg intenziteta u usporedbi s lani, iako je gripa još uvijek u uzlaznoj fazi, priopćeno je u srijedu navečer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Najveći broj prijava zabilježen je u županijama Brodsko-posavskoj i Osječko-baranjskoj te u Gradu Zagrebu. Od gripe, kao i u dosadašnjim sezonama, najčešće obolijevaju djeca školske i predškolske dobi

Na temelju dojave s terena zabilježen je i prvi smrtni ishod kao komplikacija gripe, a umrli je s područja Osijeka, doznaje Hina iz HZJZ-a.

Gripa, naime, može biti smrtonosna u osoba starije životne dobi opterećenih kroničnim bolestima, te se stoga i preporučuje cijepljenje tim kategorijama stanovništva svake godine, ističu iz Zavoda.

Od početka sezone u Nacionalnom referentnom centru Svjetske zdravstvene organizacije za influencu koji se nalazi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo obrađeno je 359 uzoraka na gripu.

U prošlom tjednu obrađena su 84 uzorka, od kojih je manje od polovine pozitivno na influencu, od čega je 77 posto uzoraka pozitivno na virus influnce tipa A, a 23 posto uzoraka na tip B. Među subtipiziranim uzorcima 82 posto je A/H1N1pdm09, a 18 posto je A/H3N2.

Prema zadnjem izvješću Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), sezona gripe je u uzlaznoj fazi, a prema prijavama iz 25 europskih zemalja pojačana je aktivnost virusa gripe.