JUŽNI SUDAN

Više od 99 posto građana za nezavisnost

30.01.2011 u 10:08

Bionic
Reading

Više od 99 posto birača Južnog Sudana odlučilo se odvojiti od sjevernog dijela zemlje na referendumu koji im je omogućen mirovnim sporazumom o završetku desetogodišnjeg građanskog rata u Sudanu, izvijestili su službeni izvori objavivši preliminarne rezultate referenduma o nezavisnosti

'Za nezavisnost se izjasnilo 99,57 posto birača koji su izašli na birališta', rekao je u nedjelju predsjednik izbornog povjerenstva koje je 9. siječnja organiziralo tjedana dana dug referendum.

Rezultati ne uključuju glasove birača sa sjevera Sudana i iz ostalih zemalja, no to je mali broj biračkog tijela. Konačni službeni rezultati očekuju se početkom idućeg mjeseca.

Bude li neovisnost službeno potvrđena, nova 193. država svijeta trebala bi biti utemeljena već u srpnju, kada po mirovnom sporazumu, s kojim je završio građanski rat u Sudanu, istječe prijelazno šestgodišnje razdoblje predviđeno mirovnim sporazumom. U građanskome ratu, koji je trajao dulje od dva desetljeća poginulo je dva milijuna ljudi, a četiri milijuna je izbjeglo iz svojih domova. Rat je vođen između Arapa, muslimana na sjeveru zemlje koji drže središnju vlast, i Afrikanaca na jugu koji su većinom kršćani i animisti.

Južni Sudan ima površinu 620.000 četvornih kilometara i između 7,5 i 9,5 milijuna stanovnika.