istraživanje King's Collega

Više od 80 posto Britanaca ne pridržava se smjernica o samoizolaciji

28.09.2020 u 11:15

Bionic
Reading

Više od 80 posto stanovnika Velike Britanije ne pridržava se smjernica o samoizolaciji ako ima simptome covida-19 ili su bili u kontaktu s nekim tko je imao pozitivan test, pokazalo je istraživanje londonskoga King's Collegea

KCL na svojim internetskim stranicama iznosi podatak po kojemu većina građana nije znala prepoznati ni navesti simptome covida-19.

Istraživanje dovodi u pitanje učinkovitost britanskog programa "praćenja, testiranja i izoliranja" dok premijer Boris Johnson nastoji suzbiti širenje infekcije uvodeći nove restrikcije.

Znanstvenici su ustanovili da je samo 18,2 posto Britanaca koji su u posljednjih tjedan dana kod sebe uočili simptome covida, ostalo kod kuće iz mjera predostrožnosti, a samo 11,9 posto onih koji su uočili simptome zatražilo je testiranje na covid-19.

Studija je pokazala i da je tek 10,9 posto Britanaca koje je nadležno nacionalno tijelo obavijestilo o tomu da su bili u bliskom kontaktu s oboljelom osobom uistinu ostalo u izolaciji propisanih 14 dana.

Nastojeći povećati izglede da se građani pridržavaju epidemioloških smjernica "praćenja, testiranja i izoliranja", vlada u Londonu nedavno je odredila da prekršitelji karantene moraju platiti kaznu u iznosu od 10.000 funta te da će osobe slabijeg imovinskog stanja koje moraju biti u karanteni primati novčanu pomoć od 500 funta.

Znanstvenici smatraju da bi financijska pomoć mogla pridonijeti tomu da se građani ponašaju epidemiološki odgovorno.

Anketa je pokazala da su se razlozi za nepridržavanje mjera izolacije i samoizolacije kretali od nepoznavanja vladinih smjernica do neprepoznavanja simptoma bolesti.

Nešto manje od polovine sudionika uspjelo je prepoznati ključne simptome covida-19, navodeći kašalj, vrućicu i gubitak osjeta okusa ili mirisa.

Studija je koristila podatke prikupljene između 2. ožujka i 5. kolovoza, a temelji se na 42.127 odgovora 31.787 sudionika starijih od 16 godina.