SVINJSKA GRIPA

Više od 11.000 oboljelih u svijetu

22.05.2009 u 10:42

Bionic
Reading

Epidemija svinjske gripe nastavlja se širiti u svijetu pa sada ima više od 11.000 oboljelih u 41 zemlji, među kojima je i Japan, gdje se moguće autonomno žarište bolesti neprestano širi.

Kao i prije gotovo tjedan dana, tisuću novooboljelih od virusa A(H1N1) dijagnosticirano je u protekla 24 sata u svijetu, s ukupno 11.034 zaraženih i 85 umrlih u 41 zemlji, po najnovijim podatcima koje je objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Većina novih slučajeva bolesti službeno je zabilježena u četirima najteže pogođenim zemljama: Meksiku (113 novih slučajeva, još troje umrlo), gdje se bolest pojavila u ožujku, SAD-u (241, još dvoje umrlo), Kanadi (223) i Japanu (49).

Prvi slučaj zaraze virusom svinjske gripe kod 9-godišnje djevojčice zabilježen je u četvrtak u Hondurasu, a jedanaest novih slučajeva u Peruu, gdje ih ukupno ima 16.

Pozornost WHO-a i dalje je usmjerena na Japan, gdje su tamošnji mediji zabilježili 292 oboljelih, od kojih najmanje troje u gradu Tokiju i okolici, najgušće naseljenoj urbanoj zoni s gotovo 36 milijuna stanovnika.

Ako se potvrdi pojava autonomnog žarišta bolesti u toj zemlji, izvan američkog kontinenta, WHO će uzbunu povisiti na najviši, šesti stupanj.

U Sjedinjenim Državama epidemija "nipošto nije završena", ističu u četvrtak zdravstvene vlasti koje su zabilježile ukupno 5.764 potvrđena i sumnjiva slučaja, među kojima devet smrtnih ishoda, uz napomenu da su se osobe starije dobi pokazale otpornije na novi virus A(H1N1).

U Meksiku su vlasti u četvrtak najavile ukidanje ograničenja koja su prošlog mjeseca uvedena u prijestolnici (zatvaranje škola, barova i restorana te kina), što govori da epidemija polako jenja.

WHO zasad nije proglasio stanje pandemije, jer "mislimo da se virus na južnoj polutci ne širi kao što se širio u Meksiku, SAD-u i Kanadi", zemljama gdje se prvo pojavio, rekao je suradnik glavne direktorice te organizacije Margaret Chan.

"Uvođenje šestog stupnja uzbune ne bi odgovaralo sadašnjem stanju", rekao je Antoine Flahaut, epidemiolog i direktor Visoke škole za javno zdravstvo.

WHO stalno ističe da se njegov sustav uzbunjivanja temelji isključivo na zemljopisnoj raširenosti epidemije, a ne na njezinoj snazi.