'ODLUČNI' MINISTAR PRAVOSUĐA

'Više nitko u pravosuđe po babi i stričevima'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 13.11.2009 15:30
  • Objavljeno 13.11.2009 u 14:54
Ivan Šimonović

Ivan Šimonović

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadić

Ministar Šimonović ustvrdio je danas da se u pravosuđe više neće moći dolaziti i napredovati po babi i stričevima, nego samo prema stručnim kriterijima

Govoreći na otvorenju okruglog stola 'Objektivni i transparentni kriteriji za imenovanje i napredovanje pravosudnih dužnosnika' Šimonović je ustvrdio da će promjene zakona kojima je svrha ojačati neovisnost pravosuđa obilježiti hrvatsko pravosuđe sljedećih desetljeća.

Riječ je o zakonu o sudovima, državnom odvjetništvu Državnome sudbenom vijeću i Pravosudnoj akademiji, a novine su jačanje objektivnih i transparentnih kriterija za izbor i napredovanje sudaca, unapređenje obrazovanja pravosudnih dužnosnika, što treba dovesti do jačanja neovisnosti i učinkovitosti pravosuđa.

Predložene promjene nadići će jednu vladu i jedan saziv Sabora, pa je iznimno važno da one dobiju konsenzus saborskih zastupnika i struke, rekao je ministar na skupu u Hrvatskoj obrtničkoj komori na kojem su bili suci, državni odvjetnici, zastupnici i diplomati Europske komisije i država članica EU-a.

Predsjednik Vrhovnoga suda Branko Hrvatin rekao je da suci, za razliku od političara, ne trebaju popularnost, no, kako je dodao, potrebno im je zadobiti povjerenje. O nepotizmu u sudstvu govori se paušalno, istaknuo je te ustvrdio da ga u sudstvu i tužiteljstvu ima sigurno dvostruko manje nego u drugim profesijama.

Također je rekao da treba razmotriti zakonske prijedloge o novom načinu imenovanja sudaca i državnih odvjetnika jer bi ulazak u te profesije trebalo dopustiti i onima koji neće pohađati Državnu školu za pravosudne dužnosnike.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić podupro je Zakon o Pravosudnoj akademiji, a zauzeo se za to da se pri napredovanju u državnom odvjetništvu više vrednuje praksa. Istaknuo je i da u proračunu treba osigurati više novca za Pravosudnu akademiju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi