ZDRAVSTVENA KRIZA

Više desetaka domorodačke djece u Brazilu završilo u bolnici zbog pothranjenosti

28.01.2023 u 15:32

Bionic
Reading

Više desetaka domorodačke djece koja pate od pothranjenosti i akutnih bolesti hospitalizirano je u sjevernom Brazilu, a zbog teške zdravstvene krize u petak je ratno zrakoplovstvo podiglo poljsku bolnicu u Boa Visti

Pročelnica za zdravstvo u Boa Visti, glavnom gradu države Roraima, potvrdila je da se u jedinoj pedijatrijskoj bolnici u državi nalazi 59 domorodačke djece, od kojih je 45 iz naroda Yanomami. Osam je smješteno u jedinicama za intenzivnu njegu.

Prošle godine je zbog pothranjenosti, dijareje, gastroenetrokolitisa, upale pluća i malarije hospitalizirano 703 djece. 'Trenutno je najveći problem pothranjenost', rekla je Regiane Matos.

Brazil je prošli tjedan proglasio izvanredno stanje na teritoriju Yanomamija, najvećem rezervatu za autohtono stanovništvo, nakon izvješća da djeca umiru od neishranjenosti i ostalih bolesti uzrokovanih ilegalnim kopanjem zlata. Zbog ilegalnog rudarenja zlata i posljedično tome zagađenja rijeka i potoka u kojima Yanomamiji tradicionalno vade vodu i pronalaze hranu, stanje se 'pogoršalo'.

Dužnosnici su tu krizu okarakterizirali 'genocidom', upirući prst krivnje u bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara za potpuni nemar prema domorodačkoj zajednici. Područje rezervata, kako tvrde, sada izgleda kao 'koncentracijski logor'.

Područje rezervata je na meti ilegalnih kopača zlata već desetljećima, ali su se upadi na teritorij povećali nakon pobjede Bolsonara na predsjedničkim izborima 2018., nakon što je obećao da će dozvoliti rudarenje na zaštićenim zemljištima. 'Uljezi su kontaminirali i uništili rijeke i ljudi piju zagađenu vodu', rekao je Junior Hekurari Yanomami iz naroda Yanomami.

Predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva posjetio je to područje prošli tjedan. Poljska bolnica u Boa Visti može skrbiti za oko 700 ljudi. Ratno zrakoplovstvo će nastaviti dostavljati hranu pogođenim plemenima.