preddiplomski stručni studij

Vinkovci dobivaju studij drvne tehnologije

13.12.2019 u 13:39

Bionic
Reading

Ugovorom o suradnji sa zagrebačkim Šumarskim fakultetom, potpisanim u petak u vukovarskoj Palači Srijem, Vinkovci dobivaju dislocirani preddiplomski stručni studij drvne tehnologije na koji će od iduće akademske godine biti upisano prvih 40 studenata, a kroz trogodišnju izobrazbu oni će stjecati zvanje stručnog prvostupnika

Sporazum i Ugovor o suradnji svečano su potpisali prodekan Šumarskog fakulteta Stjepan Pervan, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, vinkovačka dogradonačelnica Kata Krešić te direktor Centra kompetencija za istraživanje i razvoj Ivan Ambroš.

'Ponosan sam što ispred Šumarskog fakulteta svjedočim povijesnom događaju za ovu regiju i za Vinkovce u koje će se dislocirati stručni studij drvne tehnologije, omogućiti da se u ovome kraju zadrže ljudi, da dobiju mogućnost dodatnog školovanja, da se kroz suradnju s industrijom i lokalnom zajednicom sirovina s ovoga područja tu i zadrži, oplemeni i donese financijsku i drugu korist', istaknuo je prodekan Pervan.

Naglasio je da na zagrebačkom Šumarstvu na Drvnom odsjeku ima 45 nastavnika u različitom statusu koji pokrivaju kompletno područje prerade drva te dodao da je nekoliko većih tvrtki sa područja Slavonije već iskazalo interes za budućim stručnim kadrom.

Govoreći o samome studiju rekao je da će prva godina studija uključivati dobivanje osnovnih tehnička znanja da bi se jednoga dana bilo inženjer, na drugoj će se stjecati znanja iz procesnih tehnologija, a na trećoj studijskoj godini nadogradnja, od konstruiranja namještaja i uređenja interijera do stjecanja znanja iz novih tehnologija.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić ocijenio je da je pokretanje drvno tehnološkog studija u Vinkovcima bilo logično jer 'tu leži najbolja i najkvalitetnija drvna sirovina u Hrvatskoj'.

Galić je dodao da će troškove novopokrenutog studija u Vinkovcima, svaki sa 50 posto, financirati grad Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija no i da će dio sredstava osiguravati drvoprerađivačke i druge tvrtke vezane za drvnu industriju.

Najavio je da će u suradnji s osječkim Fakultetom elektrotehnike u Vinkovcima biti pokrenut i dislocirani studij automatike-informatike, a u narednim godinama očekuje se i suradnja i pokretanje jednog trogodišnjeg dislociranog studija osječkog Poljoprivrednog fakulteta.

'Upravo ovi studiji i ti kadrovi potrebni su našem području kako bi pridonijeli gospodarskom razvoju', rekao je Galić.