nezavisni kandidati

Viktor Šimunić predao listu, na njoj i Dario Juričan

27.03.2024 u 11:32

Bionic
Reading

Viktor Šimunić u DIP-u je jutros predao kandidacijsku listu nezavisnih koji izlaze na izbore u 3. izbornoj jedinici, koja obuhvaća sjever Hrvatske. Nakon što je 2021. na lokalnim izborima skinuo s vlasti HDZ-ovog gradonačelnika Emila Gredičaka i preuzeo Grad Oroslavje, sada se odlučio okušati i na nacionalnoj razini kao saborski zastupnik

"U nepune tri godine pokazali smo da mali čovjek može napraviti promjenu. Dokazali smo da se vrijedi boriti za svaki mjesni odbor, za općinu, za grad, naposljetku za našu domovinu. I zato sam se odlučil, uz svoj grad, boriti za cijeli sjever Hrvatske, a za dobrobit hrvatskog naroda. I zato ovaj put nećete moći reći da nemate za koga glasati", istaknuo je Šimunić.

Prije lokalnih izbora 2021. postao je nacionalno prepoznatljiv nakon što je u zagorskoj klijeti tajno snimio tadašnjeg gradonačelnika Oroslavja Emila Gredičaka i zagorskog saborskog zastupnika Žarka Tušeka, obojicu iz HDZ-a. Od Tušeka je dobio nemoralne ponude, poput one da se kandidira, a da će mu HDZ financirati 20.000 plakata. Time je Šimunić trebao biti tajni igrač HDZ-a u borbi protiv SDP-ovog župana Željka Kolara.

Zauzvrat bi mu HDZ dao neko mjesto u javnoj ustanovi gdje bi ga uhljebili kao znak zahvalnosti. Tušek je nizao ponude i pitao ga "kaj bi ti štel biti?", pitanje koje se i danas posprdno veže uz HDZ i uhljebljivanje. No Šimunić je objavio snimku, Andrej Plenković je maknuo Tušeka s mjesta predsjednika zagorskog HDZ-a, a Šimunić je dobio lokalne izbore u Oroslavju.

Preuzevši Grad, naišao je na niz prekršajnih i kaznenih djela svojih prethodnika, Ivana Tuđe (SDP) i Emila Gredičaka (HDZ), koji su si protuzakonito na plaće isplaćivali dodatke na koje nemaju pravo, poput uskrsnica, božićnica, dara za djecu, regresa, 13. plaće. Kako su pisali lokalni mediji, Šimunić ih je prijavio DORH-u zbog sumnje da su u svojim mandatima oštetili gradski proračun za više od tadašnjih 1,5 milijuna kuna.

Viktor Šimunić u DIP-u predao svoju kandidacijsku listu nezavisnih Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Do danas DORH nije poduzeo nikakve radnje, ali nije niti odbacio prijavu. Tijekom, sada tri godine mandata, vratio je višemilijunske dugove grada, stabilizirao proračun, odradio niz kapitalnih projekata. Podršku Gradskog vijeća nema jer većinu u njemu čine SDP i HDZ, koji su u Oroslavju u tihoj koaliciji.

"Vjerujem da je došlo vrijeme da netko konačno stane uz malog čovjeka. Vjerujem da se pozitivna atmosfera i okružje koje imamo u Oroslavju može preslikati i dalje. I iskreno vjerujem da se ovoj korupciji koja nas guši može stati na kraj", rekao je Viktor Šimunić, koji nema ambiciju biti premijer niti je premijerski kandidat, već samo saborski zastupnik.

Ljudi s liste su optimistični i očekuju ulazak i do troje kandidata u Sabor, a na listi je i Dario Juričan.

"Juričan i ja imamo iste ciljeve, samo se borimo na drugačije način. On kroz satiru, a ja govorim jasno i javno ono kaj bi trebalo mijenjati i zato mislim da mnogima ne pašem. Dosta je bilo toga da je stranačka iskaznica jača od svega, od pravosuđa, od policije, da je jača od naroda. Sve se može promijeniti samo treba biti dovoljno uporan, nepotkupljiv i treba biti svoj", komentirao je Šimunić nakon predaje kandidacijske liste.

Na pitanje novinara hoće li i kako nakon izbora, ako uđe u Sabor, podržati Vladu ako je formira ili HDZ ili SDP, rekao je da ga to mogu pitati 17. travnja navečer.