PODRŠKA STEREOTIPIMA

Vijeće HRT-a: Miss Marple je detektivka - usidjelica

02.10.2009 u 12:48

Bionic
Reading

Izvješće Programskog vijeća HRT-a o promicanju svijesti o ravnopravnosti spolova u programima radija i televizije pokazuje da HRT nije dobro shvatio svoju zadaću na tom području, upozorile su danas saborske zastupnice, što pojedinačno, što u ime stranačkih klubova

ZAGREB - U izvješću, koje su klubovi tek primili na znanje, govori se, naime, o programima koji se bave 'tipično muškim i tipično ženskim sadržajima'. 'Serije koje su svojim sadržajem više odgovarale muškoj populaciji su: E -Ring i Specijalna postrojba čija je radnja smještena u vojno okružje te Deadwood, kultni vestern', nabraja se u izvješću.

Kajin brani HRT

Damir Kajin (IDS) branio je HRT navodeći da žene nisu utoj medijskoj kući, ali ni u društvu, podzastupljene nitidiskriminirane. 'Žene na HRT-u vode uređivačku politiku, žena jepredsjednica Vlade, glavna urednica Informativnog programa HTV-a, načelu je Ustavnog suda, Ureda državne revizije', rekao je. Kajinje mišljenja da bi država i javnost više interesa trebali posvetitivelikim nepravdama prema određenim kategorijama društva, poputnacionalnih manjina, zaštićenih najmoprimaca, obespravljenih radnika,ocijenivši da pitanje ravnopravnosti spolova ipak 'nije od primarnoginteresa'. Ta je njegova ocjena razljutila SDP-ovce, koju su mu predbacivali potpuno nerazumjevanje raspravne teme.

'Životom i tipično ženskim problemima, osim vrlo gledanih telenovela, bavile su se i serije: McLeodove kćeri, Gilmoreice, Sestre, Ružna Betty, Urednica tabloida, a položajem žena-medicinskih sestara u ratu, kultna serija Kineska plaža', smatra Programsko vijeće, koje miss Marple naziva 'detektivkom-usidjelicom'.

Takve ocjene Gordana Sobol (SDP) protumačila je kao podršku stereotipima o 'muškim i ženskim interesima', a upozorila je i na podzastupljenost žena u vrhu HRT-ove uprave, budući da je, kaže, među osam direktora koje bira Programsko vijeće samo jedna žena.

Kao jedino što u Izvješću treba pohvaliti navela je preporuku Vijeća HRT-a o provođenju ciljane izobrazbe urednika o promicanju ravnopravnosti spolova u programima nacionalne televizije i radija.

'HRT izgleda nije najbolje shvatio zadaću po tom pitanju', poručila je Željana Kalaš (HDZ), koju također zanima misle li na HRT-u stvarno da se emisijama o 'detektivki usidjelici' promiče ravnopravnost spolova.

Neprihvatljivim ocjenjuje stav Programskog vijeća po kojemu se pozitivnim ocjenjuje to što je u 15 mjeseci objavljeno 13 priloga o problematici ravnopravnosti spolova. 'Po tome ispada da je pozitivno što se svakih mjesec i pol dana emitira po minuta priloga o ravnopravnosti spolova', kazala je Kalaš.

Smeta ju i to što su u sinoćnjoj HTV-ovoj emisiji Otvoreno na temu predsjedničkih izbora gostovali samo muškarci. 'Zar u Hrvatskoj nema žena politologa, političkih analitičarki, pa i političarki? Nemoguće da žene o tome nemaju svoje mišljenje', istaknula je.

Predsjednik Vijeća Đuro Popijač naveo je, pak, kako Vijeće smatra da je unutar HRT-a zadovoljavajuće stanje ravnopravnosti spolova na uredničkim poslovima, ali da vijeće nije zadovoljno zastupljenošću žena u top-menadžmentu.

Vijeće zadovoljavajućim smatra razinu rodne osjetljivosti u programima HRT-a, no smatra da u emisije češće treba pozivati rodno osvještene stručnjake te u tome educirati urednike i urednice.