REAKCIJA

Vigilare žestoko protiv satirične objave u Novostima

16.08.2015 u 09:48

Bionic
Reading

Nakon što je Hrvatska stranka prava podnijela kaznenu prijavu protiv portala Novosti zbog objave satiričnog teksta naslova ‘Lijepa naša haubico’, sada su odlučili reagirati i predstavnici katoličke udruge Vigilare

Portal Novosti tijekom prošlog tjedna objavio je na svojim stranicama satiričan tekst, odnosno, stihove pjesme ‘Lijepa naša haubico’. Objava je izazvala žestoke reakcije javnosti, a nakon kaznene prijave HSP-a, svojom reakcijom javili su se iz Vigilarea.

Prema njihovim riječima, radi se o ‘izrazito netolerantnom, diskriminacijskom i štoviše antihrvatskom pisanju pod naslovom Lijepa naša haubico u listu Novosti, glasilu Srpskog narodnog vijeća (SNV), tj. hrvatskih Srba. Sam sadržaj ne može se ni kategorizirati kao satira, već je najobičniji pamflet pun mržnje, ponižavanja i izazivanja nacionalne netrpeljivosti’.

Poslali su i nekoliko zahtjeva, a koji uključuju da se novac iz državnog proračuna Republike Hrvatske odmah prestane davati tim novinama; traže očitovanje g. Milorada Pupovca, zastupnika u Hrvatskom saboru i člana Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, da se jasno distancira od takvog pisanja te očitovanje Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH jesu li (i koju) poslali notu Vladi Republike Srbije.

Cijelu reakciju Vigilarea možete pročitati na ovoj poveznici