obrambeni sustav

Vidović o sukobima koji se 'lome' preko leđa vojnika: Nikako nije u redu da vojska ispašta zbog sukoba ministra i predsjednika

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 30.11.2021 10:51
  • Objavljeno 30.11.2021 u 10:51
Franko Vidović, predsjednik Saborskog odbora za obranu

Franko Vidović, predsjednik Saborskog odbora za obranu

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Franko Vidović, predsjednik Saborskog odbora za obranu komentirao je sukobe u obrambenom sustavu

Iz Uredu predsjednika Republike u ponedjeljak su rekli da vojnicima koji su u pratnji predsjednika Republike Ministarstvo obrane ne plaća dnevnice ni putne troškove. Objavili su i pismo načelnik Glavnog stožera Roberta Hranja u kojem tvrdi da ga se sustavno zlostavlja. Iz Ministarstva su pak uzvratili i određene odluke admirala Hranja nazvali nezakonitima

'Mislim da tim dokumentima svakako nije mjesto u javnosti i mislim da je ministar teško pogriješio iznoseći te dokumente. Radi se o zapovjedima načelnika Glavnog stožera u odnosu na vojsku. Pa što bi trebao raditi, osim zapovijedati vojskom. Oni su ti koji odlučuju o uporabi Oružanih snaga, oni to provode na terenu. Na kraju balade, ne može ni ministar, a ni bilo tko druge naređivati načelniku gdje i kada će koristiti vojsku', komentirao je Franko Vidović, predsjednik Saborskog odbora za obranu za N1 televiziju.

Ističe da na neodrživost situacije upozorava već neko vrijeme. Kaže kako sad 'ovo sada nije apsolutno nikakvo iznenađenje'. 

'Znao sam da će do toga doći. Ministar nije dio zapovjednog lanca, on je prvi čovjek logistike Ministarstva, odgovoran za proračun, za materijalno-tehničke sredstva, ali nije taj koji zapovijeda vojska. Vojska ima svoju liniju zapovijedanja. Sad se pokazuje da su dijelom i naš Ustav i Zakon rađeni za idealne situacije, kad je sve dobro i kad se svi slažemo, no kad dođemo do problema, ne možete nać uporište ni u jednome ni u drugome za neke stvari', rekao je Vidović koji je komentirao i pismo admirala Hranja ministru Banožiću u kojem Hranj tvrdi da se radi o mobingu i nasilju nad njim i vojnicima. 

'Odobor je sastavljen kako je sastavljen, većinu u Odboru čine oni s većinom u parlamentu. Odbor ima ograničeno djelovanje. Imamo situaciju gdje predsjednik kao vrhovni zapovjednik naredi načelniku, on izvijesti Ministarstvo, a ono ne želi podmiriti dnevnice vojnicima. To je po meni apsurdno', kazao je Vidović te dodao da on nema problema da Odbor sasluša Hranja, ali ne može prejudicirati odluke Odbora.

Vidović kaže kako će situacija trajati još neko vrijeme i stvart će neuralgije u samom sustavu Oružanih snaga jer je evidentno da se sve to 'na kraju lomi preko leđa Oružanih snaga'. 

'Vjerujem načelniku kad kaže kako se osjeća', rekao je Vidović.

Osvrnuo se i na Banožićevu Facebook objavu u kojoj, između ostalog, navodi da 'dok je on ministar, MORH neće pokrivati njihovu nesposobnost'.

'Ja ne vidim više nikakvo rješenje u razgovoru, dogovoru. Jasno je da iza priče stoji premijer Andrej Plenković. Ne vjerujem da bi ministar toliko solirao, išao u želudac Uredu predsjednika i predsjedniku. Prema tome, ja nažalost mogućnost dogovora više ne vidim. Problem je što zakon ne poznaje ovakvu situaciju. Ne postoji valjda u svijetu, u Europi sigurno ne, sličan primjer gdje je došlo do ovakvog kuršlusa između ministra i predjsednika, a gdje su kolateralna žrtva načelnik Glavnog stožera i Oružane snage', rekao je Vidović koji užasnim i nedopustivim smatra da vojnici ne dobiju dnevnice.

'Ministar bi trebao prijeći sam preko sebe i reći da ti ljudi ne snose odgovornost za situaciju nastalu između njega i predsjednika. Nikako nije u redu da vojska ispašta zbog sukoba ministra i predsjednika, ali u prvom redu, bit ću slobodan, u ovom momentu je to praktički nekakav ego trip ministra. Vojska mora dobiti dnevnice, svoje plaće. Vojnici su depolitizirani, nemojmo ih uvlačiti u političke igre', zaključio je Vidović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!