TAJANSTVENI SRBIN NA KLICINOM POGREBU

Vidoje Ristović, čovjek koji voli antikvitete, lijepe žene i opasne muškarce

12.05.2015 u 14:40

Bionic
Reading

Mnogi su se nemalo iznenadili kad su na prošlotjednom sprovodu nedavno ubijenog kontroverznog poduzetnika Vinka Žuljevića Klice ugledali Vidoja Ristovića, beogradskog povjesničara umjetnosti i antikvara koji je u našim medijima poznatiji kao suprug voditeljice Nikoline Pišek. Nije malo ljudi češkalo glave, pokušavajući dokučiti njegovu povezanost s ubijenim 'umirovljenim časnikom HVO-a'. U Beogradu se na spomen Ristovićevog imena zatvaraju usta kolegama iz umjetničkih krugova, ali i novinarima koji prate crnu kroniku

Kakva je povijest poznanstva Vidoja Ristovića s ubijenim Žuljevićem, ne zna se. Na telefonske pozive i poruke našeg reportera upućene preko supruge nije odgovarao. Doći do njegovog broja telefona preko novinarskih krugova u Srbiji praktički je nemoguća misija. Možda je podozrivost prema medijima ovaj 'zagrebački zet' stekao jer je svojevremeno imao problema sa zakonom.

A po tome nije prvi u svojoj obitelji - njegov otac Viktor Ristović, poznatiji pod nadimkom Miša Grof, bogatstvo je stekao preprodajom umjetnina i antikviteta, a položaj u društvu mnogobrojnim poznanstvima sa srpskom političkom elitom, ali i prijateljevanjem sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, okorjelim kriminalcem i ratnim zločincem smaknutim usred Beograda prije nego što mu se stiglo suditi za zločine počinjene sa Srpskom dobrovoljačkom gardom i jugoslavenskom Službom državne bezbednosti.

Mlađi Ristović, Vidoje, dolaskom na sprovod Vinka Žuljevića našao se u društvu mnogih kontroverznih osoba iz javnog života u Hrvatskoj, odreda poznatih iz crne kronike.

Pojavila su se i mnoga lica sa stranica crne kronike i hrvatskih sudova. Zato je područje oko groblja osiguravala policija, a među okupljenima bilo je i više policajaca u civilu.

Veze s političarima i mafijašima

Mlađi Ristović 'od ranije je poznat' i beogradskoj policiji, a netom prije vjenčanja s Nikolinom Pišek uhićen je zbog nezakonitog nošenja oružja. Na Višem sudu u Beogradu osuđen je na izdržavanje kazne kućnog zatvora u trajanju od šest mjeseci, a prema savjetu odvjetnika, tijekom suđenja je priznao krivnju, pa je, umjesto u ćeliji, služio kaznu u svojoj kući, bez mogućnosti izlaženja.

Vidoje Ristović je, prema pisanju medija, nekoliko godina prije vjenčanja s atraktivnom voditeljicom vodio antikvarijat u središtu Beograda, no iznenada ga je zatvorio, a o njegovim današnjim poslovnim aktivnostima, barem prema pisanju srpskih portala, u javnosti se zapravo malo ili čak ništa ne zna.

Srpski ga mediji prozivaju 'tatinim sinom' i ističu njegovu vezu s glumicom Katarinom Radivojević, zbog koje je i ostavio suprugu.

Njegov otac Viktor, kojeg dobri poznavatelji beogradskog jet-seta tportalu opisuju kao jednog od najbogatijih poduzetnika i ljubitelja umjetnina, nije škrtario na sinovoj svadbi s Nikolinom, voditeljicom koja se tada još prezivala Pišek. Naime raskošnoj trodnevnoj svadbi u Monte Carlu, prema pisanju Jutarnjeg lista, nazočilo je 70 gostiju kojima su plaćeni put i smještaj, a za ukupan dojam pobrinuo se stariji Ristović unajmivši privatni avion kojim su mladenci iz Beograda stigli u Monte Carlo. Ukupan trošak vjenčanja, prema pisanju Blica, narastao je do vrtoglavih 400.000 eura, a ceremoniji je, pored mladoženjinog kuma, biznismena i bivšeg političara Milana Beke, nazočio i Ljubiša Buha Čume.

Za njega srpski mediji tvrde da je tijekom rata stekao bogatstvo trgujući naftom i drogom te da je izrastao u šefa surčinskog klana. Postao je najpoznatiji kad je, nakon atentata na srpskog premijera Zorana Đinđića, koji su izveli Milorad Ulemek Legija i njegovi 'zemunci', postao prvi svjedok pokajnik u Srbiji. To mu 'zemunci' nikada nisu oprostili pa su mu se u više navrata nastojali osvetiti.

Mladoženjin kum Milan Beko je pak bio ministar u vladama Socijalističke partije (SPS) Slobodana Miloševića, Nove demokracije i Jugoslavenske levice (JUL) te sudionik u nekoliko najvećih privatizacija. Tijekom 2000-ih izravno ili neizravno sudjelovao je u privatizacijama najvećih srpskih mljekara, tvornice mineralne vode Knjaz Miloš, Luke Beograd te lista Večernje novosti i C marketa s Miroslavom Miškovićem, a danas je vlasnik, prema vlastitom priznanju, čak 60 tvrtki. Krajem prošle godine na njega je pokušan atentat, no još nitko nije priveden zbog toga.   

Afera Seusovo blago

Stariji Ristović je, koliko je poznato, zbog svojih poslovnih aktivnosti priveden samo jednom prilikom. U proljeće 1990. uhićen je u Beogradu zajedno sa svojim kumom Antonom Tkalecom Tonijem zbog sumnje da su umiješani u ilegalno iznošenje iz zemlje čuvene srebrne kolekcije posuđa poznatijeg pod nazivom Seusovo blago, piše Telegraf.

Nakon nekoliko sati provedenih u policiji obojica su puštena, s tim što je, prema pisanju Telegrafa, Ristović za sve teretio Tkaleca, koji je sve donedavno u Švicarskoj imao aukcijsku kuću.

Prijateljima je tvrdio da ga je Ristović 'namjestio' policiji te da nije imao nikakve veze s blagom, ali i kako se uplašio da će nevin robijati te je dao 200.000 njemačkih maraka da bi ga pustili na slobodu. Ristovićevo ime spominjalo se i u višegodišnjem sudskom procesu u Sremskoj Mitrovici, u čijoj okolini je iskopan takozvani Avarski pojas neprocjenjive vrijednosti, koji se sad nalazi u Muzeju Srema. Bio je, kažu upućeni, za otkup tog pojasa, ali je imao konkurenta te je došlo do sukoba u kojem su obojica ostala kratkih rukava.

Viktor Ristović bio je i glavni svjedok i oštećeni u bizarnoj aferi iz 2001. Tada je, piše NIN, Željko Simić, nekadašnji potpredsjednik vlade SR Jugoslavije za međunarodne odnose, ministar kulture u vladi Republike Srbije i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu te član Svjetskog udruženja za nuklearno razoružanje, snimljen kako iz Ristovićeve kuće krade devize i razne dragocjenosti. Ristović stariji se, prema pisanju srpskih tiskovina, družio i s bivšim ministrom policije Radmilom Bogdanovićem.

Arkan najbolji Mišin kupac

Dobre veze s tadašnjim političkim vrhom, ali i kriminalcima, omogućile su mu i konkretnu zaradu. Tako se sin ubijenog Arkana Vojin Ražnatović u knjizi svojih sjećanja prisjetio kako je otac muža Nikoline Pišek, Viktor Ristović, trljao ruke kad bi dobio neku novu sliku srpske vojske za koju ubijeni ratni zločinac nije štedio novca.

'Sjedio sam s tatom 1996. u Beogradu kad mu je javio Miša Grof da je dobio nekoliko originalnih slika, što bi moglo zainteresirati mog oca. Kao malo dijete kad sazna da ide u lunapark, tata je iskočio iz fotelje, otišao u sobu po novce i krenuo hitno prema Slaviji, gdje je Miša Grof živio. Jurio je sto na sat i govorio tijekom vožnje da jedva čeka vidjeti slike. Nisam ni slutio o čemu se radi.

Kada smo došli kod Miše Grofa, sjeli smo odmah na trosjed i Miša Grof je počeo donositi slike jednu po jednu! Kako je otac moj zinuo, to je trebalo vidjeti. Otac je kupio tada četiri slike i potrošio nekih 35 tisuća maraka. U trenutku našeg polaska Grof ga iznenadi i kaže da je ostavio najljepšu za kraj. I on stvarno izvadi jednu prelijepu sliku gdje je Kralj Petar I na konju, u njegovoj poznatoj vojničkoj uniformi. Pita ga tata opet koliko hoće za tu sliku i kad mu je ovaj odgovorio cijenu, otac se našalio: pa, polako, bre, Mišo, hoćeš da mi djeca gladuju, ali odmah izbroji 20.000 maraka i kupi sliku', prisjetio se Arkanov sin u knjizi 'Priče o mom ocu'.

Koliko je takvih kupaca imao Miša Grof, nije poznato, ali ukoliko su svi bili široke ruke poput Arkana, zasigurno mu nije bilo teško platiti svadbu sinu i snahi u Monte Carlu.