GLOBALEYE

[VIDEO] Ujedinjeni Arapski Emirati pojačavaju svoju flotu posebnih aviona opremljenih moćnim švedskim radarima

21.11.2019 u 23:21

Bionic
Reading

Ujedinjeni Arapski Emirati kupit će još dva zrakoplova za rano otkrivanje protivničkih letjelica i kontrolu zračnog prostora švedskog proizvođača Saab, čime će flota aviona za rano upozoravanje ove arapske države narasti na ukupno pet primjeraka

Kupnja još dva primjerka aviona tipa GlobalEye dogovorena je na međunarodnoj izložbi zrakoplovne industrije Dubai Airshow koja je upravo u tijeku, a cijena ovog posla iznosi milijardu dolara.

Predsjednik Saaba Micael Johansson kazao je za Defense News da je zadovoljan dogovorom, dodajući da su za kupnju GlobalEyea zainteresirane još neke bliskoistočne zemlje. Pored Bliskog istoka, Saab je svoj avion za rano otkrivanje ponudio Južnoj Koreji, koja je vrlo blizu potpisivanju sporazuma o kupnji, čime će ojačati svoju flotu zrakoplova za rano otkrivanje u kojoj se već nalazi američki Boeing E-7 Wedgetail.

Švedski GlobalEye je napredni sustav za nadzor koji se temelji na platformi zrakoplova Global 6000, a koji proizvodi kanadski Bombardier. Temeljitom modifikacijom kanadskog poslovnog mlažnjaka dugog dometa, Šveđani su napravili jedan od najefikasnijih zrakoplova za rano otkrivanje protivničkih letjelica i kontrolu zračnog prostora (AEW & C) koji je karakterističan po svojem radaru Erieye s proširenim dosegom.

Riječ je o radaru teškom tonu koji kombinira paket sofisticiranih senzora za zračni, pomorski i kopneni nadzor u jednom rješenju. U idealnim uvjetima ovaj radar bez problema može otkriti neprijateljskog lovca na udaljenosti od 420 kilometara, a osim prepoznavanja, omogućuje obradu svih prikupljenih podataka te zaštitu od aktivnih i pasivnih smetnji.