BESPILOTNI PRESRETAČ

[VIDEO] Ruski lovac na dronove mogao bi postati najgora noćna mora bojnog polja

03.04.2019 u 19:23

Bionic
Reading

Ruski konstruktori ovih dana testirali su lovac na bespilotne letjelice koji je naoružan poluautomatskom sačmaricom kalibra 12 Vepar

Kako prenosi portal Russia Beyond the Headlines, kompaktni bespilotni presretač su po narudžbi koncerna Almaz-Antej osmislili i konstruirali studenti Moskovskog zrakoplovnog instituta (MAI).

'Letjelica je završila pun ciklus testiranja, uključujući procjenu njezine upravljivosti i preciznosti vatrenog djelovanja, te je na daljnje postupanje proslijeđena naručitelju', izjavio je Igor Trifonov, jedan od voditelja spomenutog instituta.

Riječ je o letjelici težine 23 kilograma i s rasponom krila od tri metra, dok se na trupu nalazi poluautomatska sačmarica koju je proizvela ruska tvornica streljačkog naoružanja Molot.

Poluautomatska karabinska sačmarica kalibra 12 Vepar razvijena je na temelju konstrukcije legendarne automatske puške AK-47 kalašnjikov, a u njezin okvir stane 10 patrona čije se okidanje obavlja elektroničkim putem.

Ruski lovac na dronove Izvor: Društvene mreže / Autor: S B

Prema navodima konstruktora, bespilotni presretač objedinjuje pozitivne karakteristike zrakoplova i helikoptera te omogućava operatoru dobivanje podataka u realnom vremenu putem televizijskih kamera ugrađenih u letjelicu. Autonomija leta pak iznosi 40 minuta.

Zapadni mediji ocjenjuju kako bi leteća sačmarica 'mogla postati najgora noćna mora na bojnom polju'.

Poluautomatska sačmarica Vepar 12 Izvor: Društvene mreže / Autor: Gunscom

Konstruktori dodaju da se dron-presretač može koristiti i za druge zadaće koje nisu u izravnoj vezi s njegovom osnovnom namjenom.