GREŠKA SUSTAVA NAVOĐENJA

[VIDEO] Ruska leteća krstarica raketirala novinare na poligonu

19.09.2017 u 15:38

Bionic
Reading

Tijekom združenih rusko-bjeloruskih vojnih vježbi 'Zapad 2017' u ponedjeljak se dogodila teška nesreća u kojoj su u napadu helikoptera Ka-52 Aligator ozlijeđena dvojica civila koja su promatrala tijek manevara

Do nesreće je došlo tijekom vježbe helikopterskog napada na poligonu nedaleko od grada Luga na krajnjem zapadu Rusije blizu granice s Estonijom. Na snimkama koje su objavljene na društvenim mrežama vidi se kako se dvojica civila opušteno šeću vojnim poligonom kojem se približavaju dva helikoptera.

U jednom trenutku jedan od helikoptera je u niskom letu ispalio projektil na improviziranu metu u obliku mobilnog radio-sustava, blizu kojeg su bili parkirani civilni automobili, a koji su uništeni u napadu. Prema napisima ruskih medija, u napadu su teško ozlijeđena dvojica civila, a uslijed eksplozije projektila oštećena su i obližnja parkirana vozila.

Raketiranje mete tijekom vojne vježbe Izvor: Društvene mreže / Autor: Alex HR

Prema neimenovanom izvoru, dvojica civila su novinari koji su pratili tijek vježbi.

Ruska vojska je pak izdala priopćenje kako je do nesreće došlo zbog tehničke pogreške kada je sustav navođenja helikoptera naveo raketu na pogrešnu metu.

Podsjetimo, vojna vježba 'Zapad 2017' najveća je vježba ruske vojske od završetka Hladnog rata i u njoj sudjeluje 12.700 vojnika, 70-ak letjelica te 250 tenkova i oklopnih vozila.

Tijek vježbe u ponedjeljak je nedaleko od mjesta događaja popratio i ruski predsjednik Vladimir Putin.