BEZ KONKRETNIH SANKCIJA

Evo što donosi Etički kodeks Sabora

14.03.2017 u 21:14

Bionic
Reading

Tresla se brda, rodio se miš - tako bi se mogao opisati Etički kodeks Sabora, kojeg je na uvid dobila Nova TV. Opisuju se općenita pravila ponašanja zastupnika, no zbog kršenja nekih većih sankcija nema

S prijedlogom kodeksa o etičkom ponašanju zastupnika želi se stati na kraj neprimjerenom ponašanju u Saboru, javlja Dnevnik Nove TV.

'Puno toga se temelji na savjesnosti, odgovornosti, poštenju, dakle da se obveze izvršavaju uredno na vrijeme, da se štiti ugled, dignitet Sabora', rekao je  HDZ-ov Dražen Bošnjaković, predsjednik radne skupine za Etički kodeks.

Ako zastupnik širi laži, neutemeljene i zlonamjerne optužbe, vrijeđa, omalovažava ili na bilo koji drugi način krši ovaj etički kodeks, predsjedništvu Sabora prijaviti ga može bilo koji zastupnik ili klub zastupnika. Ako predsjedništvo odluči pokrenuti postupak donijet će mišljenje u roku od 30 dana koje će potom pročitati na sjednici Sabora.

I tu priča završava. Konkretnih sankcija - nema. 'Tu je javna prozivka, ali zapravo i ocjena birača na izborima koji dolaze', kaže Bošnjaković. Večera u sabornici kodeksom nije uređena. Pravila su dosta općenita. Od zastupnika se očekuje čuvanje ugleda Sabora, čuvanje saborske imovine, poštovanje predstavnika medija. Kazne poput opomene, ili udaljavanja sa sjednice već su uređene Poslovnikom.

'Poslovnik Hrvatskog sabora i praksa Povjerenstva za sukob interesa dovoljan je institucionalni okvir za ono što pokriva etički kodeks, a još jedan dokument neće puno odmoći, a nisam siguran koliko će pomoći', rekao je Arsen Bauk iz kluba zastupnika SDP.

Ono što građani najčešće čuju iz sabornice, sve je samo ne uhu ugodno. Do sada je u ovom sazivu izrečeno 25 opomena, 10 oduzimanja riječi i dva udaljenja sa sjednice. Uglavnom Ivanu Pernaru i zastupnicima Živog zida.

'Mislim da kolege ne prelaze granicu, oni prije svega su to dokazali kada nisu prevarili svoje birače unatoč silnim ponudama, sa svih strana', smatra Ivan Vilibor Sinčić, iz Živog zida. 'U etičkom kodeksu mi smo prije svega predložili da se uvedu sankcije za one koji su prekršitelji, na žalost u prijedlogu to nisam vidio, prema tome to je jedan načelni dokument koji eto postoji samo da postoji'.

Ovaj nacrt etičkog kodeksa, sutra će na ocjenu predsjedništva Sabora.