terorizam

[VIDEO] Procurila snimka navodnog bombaša samoubojice iz Šri Lanke, Islamska država preuzela odgovornost za napade

23.04.2019 u 13:17

Bionic
Reading

Na društvenim mrežama procurila je snimka nadzorne kamere na crkvi St. Sebastian u gradu Negomu u Šri Lanci, koja navodno prikazuje bombaša samoubojicu koji je nešto kasnije aktivirao eksplozivnu napravu u crkvi ubivši pritom više desetaka ljudi

Na snimci se vidi mladića koji hoda s većim ruksakom na leđima, koji u prolazu podraga djevojčicu po glavi

Dilip Fernando, koji je za dlaku izbjegao smrt u crkvi, napustivši je prije dolaska ubojice, opisao je bliski susret s njim za britanski Guardian.

'Na kraju mise vidio sam mladića kako ulazi u crkvu s teškim ruksakom. Dodirnuo je moju unuku po glavi u prolazu. To je bio bombaš', rekao je Fernando.

Islamska država preuzela je odgovornost za bombaške napade u Šri Lanki u kojima je na Uskrs ubijeno najmanje 300 ljudi, objavio je Amaq, novinska agencija te terorističke organizacije, ne navodeći dokaze za tu tvrdnju.

Zamjenik šrilankanskog ministra obrane u utorak je rekao da su samoubilački napadi na crkve i luksuzne hotele "osveta za napad na muslimane u Christchurchu", govoreći o napadima 15. ožujka na dvije džamije u kojima je ubijeno 50 ljudi.

Dodao je kako su za napade odgovorne dvije lokalne islamističke skupine - National Thawheed Jama'ath (NTJ) i Jammiyathul Millathu Ibrahim.

Vlada Šri Lanke u ponedjeljak je za napade optužila pokret NTJ, no istaknula je kako je ta skupina djelovala uz pomoć međunarodne terorističke mreže i kako će Colombo zbog toga tražiti inozemnu pomoć u lovu na počinitelje, prenosi AFP.

  • +11
Veliki broj mrtvih u eksploziji na Šri Lanki Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

NTJ je većinom nepoznata radikalna islamistička skupina iz Šri Lanke koja je prošle godine povezana s vandalizacijom budističkih spomenika.

Policija Šri Lanke dosad je uhitila 40 ljudi koje dovodi u vezu s napadima. Među njima je i Sirijac koji je uhićen "nakon ispitivanja lokalnih osumnjičenika", rekao je glasnogovornik policije.

Po zadnjim podacima, koje prenosi Reuters, broj mrtvih u napadima na Uskrs porastao je na 321, a oko 500 je ranjenih. Glasnogovornik UNICEF-a Christophe Boulierac rekao je da je među ubijenima 45 djece.