PROJEKT FCAS

[VIDEO] Predstavljen budući paneuropski lovac šeste generacije, čiji bi razvoj mogao koštati 100 milijardi eura

21.06.2019 u 20:32

Bionic
Reading

Tijekom održavanja međunarodnog zrakoplovnog sajma u Le Bourgetu ministri obrane Francuske, Španjolske i Njemačke ovog su tjedna potpisali ugovor o razvoju novog europskog borbenog aviona u sklopu projekta nazvanog Future Combat Air System (FCAS), a čiji je model i prikazan na toj svečanosti

Riječ je o borbenom zrakoplovnom sustavu koji bi do 2040. godine u potpunosti trebao zamijeniti zastarjele avione tipa Panavia Tornado i Eurofighter u sastavu njemačkog Bundeswehra, kao i višenamjenske lovce tipa Rafale, koje koriste francusko ratno i mornaričko zrakoplovstvo.

Ugovor su, uz nazočnost francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, potpisale njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen te njene francuska i španjolska kolegica, Florence Parly i Margarita Robles.

Nakon otkrivanja modela u mjerilu 1:1, njemačka ministrica obrane izjavila je kako je riječ o 'potpuno novom iskoraku' u modernizaciji njemačke vojske.

FCAS Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

'Potpisivanje ugovora je veliki dan za europsku vojnu uniju jer prvi put imamo zajednički projekt za europski borbeni avion', kazala je Von der Leyen.

Inicijalnim sporazumom o suradnji transeuropskog Airbusa i francuskog Dassault Aviationa, pored borbenog aviona šeste generacije, razvijat će se borbena besposadna letjelica koja će djelovati s avionom, pri čemu će se on koristiti kao zapovjedno sjedište za više borbenih dronova.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Airbus Defence and Space

Prema najavama konstruktora, do 2025. godine za izradu prototipa izdvojit će se četiri milijarde eura, a prvi probni let rezerviran je za 2026. godinu.

Konstruktori ističu da bi budući europski avion trebao predstavljati kvalitativni skok u odnosu na postojeće zrakoplove pete generacije, poput američkog F-35 Lightninga II i kineskog J-20 Chengdua.

Pritom naglašavaju kako bi FCAS trebao imati povećane sposobnosti u područjima dometa, izdržljivosti, integracije čovjeka i sustava, a morali bi biti operabilni u mogućim budućim blokiranim neprijateljskim područjima. Novi borbeni avion će, za razliku od postojećih sustava, imati naoružanje skriveno u trupu, što je koncept sličan zrakoplovima prethodne generacije poput F-35 i F-22, čime se poboljšava efekt smanjene radarske vidljivosti.

Projekt novog europskog borbenog aviona nailazi na oštre kritike u Njemačkoj zbog visokih troškova koji bi ukupno mogli narasti na 100 milijardi eura.