TAI TF-X

[VIDEO] Nakon što im je SAD otkazao već naručene avione F-35, Turci prikazali vlastiti lovac pete generacije

21.06.2019 u 11:55

Bionic
Reading

Turska tvrtka Turkish Aerospace Industries (TAI) u ponedjeljak je na najvećem međunarodnom aeronautičkom sajmu u Parizu otkrila model svojeg budućeg višenamjenskog lovca pete generacije TF-X koji bi trebao prezentirati porast turskih obrambeno-industrijskih sposobnosti

Maketu budućeg lovca na sajmu Le Bourget, koji se na istoimenom aerodromu održava od 17. do 23. lipnja, javnosti je predstavio izvršni direktor TAI-ja Temel Kotil najavivši kako prvi let očekuje već 2025. godine.

'Iako smo zasad prikazali tek maketu u mjerilu 1:1, ovo će biti najbolji lovački zrakoplov u Europi koji će moći nositi projektile tipa Meteor, najbolje europske rakete. Nadam se da će naš lovac biti primamljiv i za NATO i njegove saveznike', optimistično je dodao Kotil.

Uz premijeru makete lovca u prirodnoj veličini, znatiželjnicima je prikazan promotivni video iz kojeg se moglo doznati kako će budući turski avion TF-X imati maksimalnu brzinu od 2 Macha te radijus od približno tisuću kilometara. Iako na prvi pogled zbog oblika trupa i vertikalnih stabilizatora podsjeća na američki F-35 II Lightning, čini se kako budući turski zrakoplov ima nešto uže tijelo od američkog lovca.

Predstavljanje aviona TF-X u Parizu Izvor: Društvene mreže / Autor: Den ProHD

Premijera makete prvog lovca domaće proizvodnje poklopila se s američkom zabranom prodaje kontingenta već naručenih lovaca F-35, stopirane nakon što je Ankara, unatoč upozorenjima, naručila ruski protubalistički sustav S-400.

Razvoj aviona TF-X službeno je započeo u prosincu 2010., a za stranog partnera bio je izabran švedski SAAB. Nakon što je odlučeno da će buduća letjelica imati dva motora švedski div se povukao iz projekta te je uskočio britanski BAE Systems.

Za motore, koji su ujedno najskuplji dio projekta, potencijalni kandidati su američki General Electricov F414-GE-400 te europski EJ2000. Uvozni će također biti radari i naoružanje.