'bog, čast i domovina'

[VIDEO] Poljska: Tisuće domoljubnih prosvjednika na maršu krajnje desnice

11.11.2021 u 17:41

Bionic
Reading

Tisuće prosvjednika su mašući poljskim zastavama ušle u četvrtak u središe Varšave na godišnjem maršu kojim obilježavaju Dan neovisnosti organiziran na poziv krajnje desnice uz podršku nacionalističke vlade

Veliki središnji trg glavnog grada, kojim su odzvanjale domoljubne pjesme, bio je prekriven crveno bijelim dimom u nacionalnim bojama, dok su od početka mimohoda letjele petarde i druge pirotehničke naprave.

Brojne policijske snage štitile su marš uz oklopna vozila. Nekoliko glavnih cesta bilo je zatvoreno za promet. U prošlosti je ta manifestacija bila često poprište sukoba sa snagama reda.

Liberalni gradonačelnik Varšave, Rafal Trzaskowski, ove je godine ponovo pokušao zabraniti taj skup, uz sudsku odluku o tome, ali je vlada u posljednjem trenutku mimohod proglasila "državnom manifestacijom".

Osim tradicionalnog "Bog, čast i domovina" slogan mimohoda je "neovisnost nije na prodaju" u trenutku kada se Poljska i Europska unija sukobljavaju u vezi spornih pravosudnih reformi stranke na vlasti Pravo i pravda (PiS), a u pitanju su deseci milijarda eura predviđeni za tu zemlju u sklopu europskih poticajnih fondova.

Bruxelles još nije dao zeleno svjetlo za njihovu isplatu zbog spora s Varšavom u pogledu poštivanja pravne države.

Poljska je stekla neovisnost 11. studenoga 1918. nakon 123 godina podjele između carske Rusije, Prusije i Austro-Ugarske.