ilegalne migracije

[VIDEO] Pokupskim Cerjem sinoć protrčala velika skupina migranata, lokalne šume pune vreća za spavanje i 'punktova'

08.10.2022 u 17:05

Bionic
Reading

U noći s petka na subotu, Pokupskim Cerjem, mjestom pedesetak kilometara južno od Zagreba protrčala je veća skupina od dvadesetak migranata

Kao što se vidi na snimci s nadzorne kamere, migranti su u mjesto ušli iz smjera Pokupskog, koje je sjedište istoimene općine, te su ubrzanim hodom projurili u smjeru zapada - vjerojatno prema Zagrebu ili državnoj granici sa Slovenijom.

Upitali smo zagrebačku policiju jesu li primili dojavu o skupini koja je sinoć projurila pokupskim krajem i što bi preporučili građanima da rade u ovakvim situacijama, no još nismo primili odgovor te ćemo ga objaviti čim ga dobijemo.

Migranti u Pokupskom Cerju Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Nikola Sučec

Lovci, sakupljači gljiva i ostali rekreativci koji se kreću lokalnim šumama vrlo dobro znaju koliko je migranata prošlo kroz pokupski kraj u proteklih nekoliko mjeseci.

U šumama uz frekventnije prometnice, državne ceste D36 (Karlovac-Sisak) i D31 (Velika Gorica-Glina) često se nalaze napuštene vreće za spavanje, šatori, pokrivači, odjeća, obuća i torbe koje migranti ostavljaju putem prema zapadu.

Ne treba biti veliki detektiv da se otkrije odakle migranti dolaze u Hrvatsku jer za sobom ostavljaju autobusne karte na kojima se primjerice jasno vidi da su se ukrcali na autobus u Sarajevu i došli do Bihaća ili Velike Kladuše. Otkrivaju ih i brojne iskorištene telefonske kartice BiH operatera, ostavljene kutije cigareta i napuštena 'prenoćišta' u blizini obiteljskih kuća.

Prije nešto više od dvije godine u Pokupskom se dogodio incident kada je kombi njemačkih registracija ignorirao naredbe policije i sletio u rijeku Kupu u Pokupskoj Slatini. U kombiju je bilo 11 migranata pri čemu je jedna žena smrtno stradala.

Tek nekoliko dana kasnije, početkom rujna 2019. u Pokupsko je mirno ušetalo 20 migranata gdje su se 'predali' i dočekali policiju koja ih je nakon obrade vratila u BiH. Od tada do danas, krajem su prošli bezbrojni migranti: Policijska postaja Velika Gorica od lipnja prošle do srpnja ove godine zaprimila je čak 68 prijava osoba za koje se misli da su migranti, a u istom razdoblju zaprimljene su dvije dojave za ulazak u kuće osoba i provalama u vikendice.

  • +4
Migrantska 'baza' u šumi kod Pokupskog Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Nikola Sučec

'To svakako nije svakodnevna pojava i govori o povoljnom stanju sigurnosti na tom području te ne možemo prihvatiti tvrdnju kako se ljudi boje izaći iz dvorišta jer za to nema nikakvog razloga. U istom razdoblju, u gotovo 13 mjeseci, na području cijelog područja postaje Velika Gorica bilježimo 68 dojava o tome da su građani vidjeli osobe za koje misle da su migranti, ali bez događaja da su isti činili neke prekršaje ili kaznena djela', odgovorila je policija na pitanje o sigurnosnoj situaciji u Pokupskom kolegama s portala Dnevnik.hr

Slaba je to utjeha mještanima na lokalnoj migrantskoj ruti, prepunoj napuštenih kuća, staračkih i samačkih domaćinstava kada im usred noći pokraj prozora protrči skupina od dvadeset migranata.

'Svi misle da migranta kod nas više nema jer ih se nigdje ne spominje, a u našim šumama imaju punktove. Ne znamo što više misliti jer neki hodaju noću po šumama, neki hodaju danju po glavnim cestama. Policajac mi je ovo ljeto rekao da su 'miroljubivi', što to znači nekome tko živi ovdje kod nas na osami ili kad u šumi sretne skupinu od deset mladih muškaraca. Jel' bi vi otišli sami u šumu ili pustili dijete da ostane samo kod kuće dok uz njega prolaze ovakve 'miroljubive' grupe', pita se naš sugovornik, stanovnik Pokupskog Cerja.