razorno podrhtavanje

Seizmološka služba objavila video: Ovako je izgledao tijek potresa u Turskoj

13.02.2023 u 12:23

Bionic
Reading

Seizmološka služba Republike Hrvatske kreirala je video koji prikazuje tijek razornog potresa koji je 6. veljače pogodio Tursku i Siriju

Prije tjedan dana područje južne Turske u blizini granice sa Sirijom pogođeno je potresom magnitude 7,8. Devet sati kasnije dogodio se drugi potres magnitude 7,5.

Potres magnitude 7,8 dogodio se na jugozapadu Istočnog Anatolijskog rasjeda (EAF – East Anatolian Fault) dok se onaj magnitude 7,5 dogodio 95 kilometara sjeverozapadno od lokacije prvog potresa. Osjetio se u Turskoj, Siriji, Libanonu i Cipru te izazvao katastrofalne posljedice u graničnom području južne Turske i Sirije, piše N1.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, poznato je do sada da je život izgubilo više od 35.000 ljudi, a ozlijeđeno ih je više od 80.000. Broj pogođenih potresima narastao je na 26 milijuna.

Seizmološka služba Republike Hrvatske objavila je video koji prikazuje ubrzanu snimku nastanka brojnih potresa magnitude veće od 2,5 u prva dva dana nakon onog najjačeg. Kružići su proporcionalni magnitudi potresa. Vrijeme je prikazano u UTC vremenu (engl. Coordinated Universal Time). Podaci o epicentrima potresa preuzeti su iz baze Euromediteranskog seizmološkog centra (The European-Mediterranean Seismological Centre, EMSC).

Izvor: Društvene mreže / Autor: Seizmološka služba