ZAVRŠIO U RIJECI

[VIDEO] Pogledajte kako britanski prosvjednici protiv rasizma ruše kip kontroverznog političara i trgovca robljem

10.06.2020 u 10:29

Bionic
Reading

Britanski prosvjednici protiv rasizma i policijskog nasilja u Sjedinjenim Državama u ponedjeljak su u Bristolu srušili i bacili u rijeku kip kontroverznog političara i trgovca robljem Edwarda Colstona iz 18. stoljeća

Tisuće Britanaca nastavile su ovog tjedna prosvjedovati protiv rasizma i ubojstva nenaoružanog Afroamerikanca Georgea Floyda u znak podrške aktivistima 'Životi crnaca su važni'. Pritom su srušili kip Edwarda Colstona u Bristolu i bacili ga u rijeku Avon. Colstonov kip, podignut još 1895. godine, posljednjih godina bio je predmet brojnih rasprava, a bila je pokrenuta i peticija za njegovo uklanjanje. Colston je pomogao u razvitku Bristola, ali je to činio pomoću svojeg bogatstva koje je stekao trgovinom robljem, što mu je omogućilo i ulazak u britanski parlament 1710. godine.

Izvor: Društvene mreže / Autor: The Independent

Nakon što su srušili Colstonov spomenik pomoću konopaca prosvjednici su zaplesali oko njega, dok su neki stali koljenom na njegov vrat simulirajući način na koji je policajac Derek Chauvin ubio Georgea Floyda prilikom uhićenja u Minneapolisu 25. svibnja ove godine. Britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel osudila je rušenje spomenika, nazvavši ga 'neprihvatljivim vandalizmom', dok je bristolski gradonačelnik Marvin Rees najavio vađenje kipa iz rijeke i njegovo smještanje u obližnji muzej.

Na meti britanskih prosvjednika ranije se našao i kip premijera Winstona Churchilla u Londonu, išaran autolakom. Prosvjednici su na Churchillov kip u nedjelju napisali 'bio je rasist', a isto su istakli i za aktualnog premijera Borisa Johnsona. Manja skupina Britanaca pokušala je zaštititi Churchillov kip, u čemu nisu uspjeli, pa su prosvjednici na njega objesili natpis 'Životi crnaca su važni'.