vidljive posljedice potresa

[VIDEO] Pogledajte interaktivnu kartu koja otkriva oštećenja svake kuće u Petrinji, Sisku i Glini, a za koju su podaci dobiveni satelitom i dronovima

  • Autor: V.Mo./Hina
  • Zadnja izmjena 08.01.2021 10:04
  • Objavljeno 08.01.2021 u 10:04
Štete od potresa u Petrinji

Štete od potresa u Petrinji

Izvor: Pixsell/HUKM / Autor: montaža/tportal

Kao da se srušio čitav jedan Senj! Takve su posljedice potresa na objektima u Petrinji, Sisku i Glini, pokazuju prvi podaci dobiveni satelitom i dronovima, koji se od jučer mogu vidjeti i na interaktivnoj karti Hrvatske udruge kriznog menadžmenta, piše u petak Večernji list

U Petrinji je stradala 681 kuća, u Sisku njih 891, a u Glini 1171. One su na karti podijeljene u tri kategorije, odnosno označene su crvenom, narančastom i žutom bojom, ovisno o tome jesu li uništene, oštećene ili vjerojatno oštećene. Predsjednik Hrvatske udruge kriznog menadžmenta Igor Magdalenić kaže da su procjenu posljedica potresa radili korištenjem satelitskih snimaka Copernicusa EMS, na zahtjev Ravnateljstva civilne zaštite. Karta omogućuje pretraživanje područja Petrinje, Siska i Gline, i to po adresi, pa svatko tko želi vidjeti u kojoj je “kategoriji” njegova kuća ili možda određena škola, ambulanta, vrtić, na samoj karti može upisati gdje se ona nalazi i locirati objekt, kao i stanje u kojem se nalazi.

"Ovakva se karta radi, zapravo, kao potpora operativnom djelovanju civilne zaštite. Ona omogućava pregled situacije, ali moram napomenuti da nikako ne zamjenjuje struku na terenu. Moguće je da su oštećeni još neki objekti, što se ne može vidjeti izvana. Primjerice, oštećenja zidova u unutrašnjosti, što svakako moraju još pogledati statičari ", objašnjava Magdalenić, dodajući da izrada karte nije išla posve “glatko”. Satelit Copernicus malo je radio probleme.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Hrvatska udruga kriznog menadžmenta

"Zbog konstantne naoblake koja je otežavala interpretaciju satelitskih snimaka, korištene su i one dronova Hrvatske gorske službe spašavanja, odnosno njihova Odjela bespilotnih sustava, kao i dronovi Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Osijek", objašnjava Magdalenić i još jednom ističe da su karte namijenjene dobivanju “situacijske svjesnosti” prilikom prvog odgovora na katastrofu, dok preglede za sigurnost zgrada, utvrđivanje stupnja oštećenja i preporuke građanima o daljnjem postupanju obavljaju građevinski stručnjaci na terenu.

Interaktivnu kartu koja otkriva oštećenja svake kuće možete pogledati ovdje.

Aleksandar Ljubojević iz Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, koja je na teren poslala ekipu od šest ljudi s bespilotnim letjelicama, smatra da će im izrađena karta biti dobra podloga za rad. Dronove su digli i HGSS-ovci, koji su odmah pohitali u pomoć satelitu kojem su smetali oblaci. Pročelnik HGSS-ove Komisije za informiranje i analitiku Jadran Kapović kaže da je razlika u rezoluciji snimke satelita i one dronom golema.

Sisak https://www.youtube.com/watch?v=sHUPwq-AsJ0

Posted by Hrvatska udruga kriznog menadžmenta - HUKM on Thursday, January 7, 2021

S osam dronova i dvije kamere, od kojih je jednu dala Mobilna jedinica carine, snimljena je Petrinja. "To je područje od 830 hektara, a za usporedbu, uži centar Zagreba ima oko 300 hektara", objašnjava Kapović i dodaje kako se to “pokriti” može uglavnom tijekom jednog radnog dana.

Glina https://www.youtube.com/watch?v=PgeOW3Uu-bc

Posted by Hrvatska udruga kriznog menadžmenta - HUKM on Thursday, January 7, 2021

"Navečer se planira, izrađuju se poligoni, u šest ujutro se krene i obično se završi pola sata nakon zalaska sunca. Stručnjaci odmah potom snimke mapiraju i tako može dobiti kvalitetna podloga za sanaciju", objasnio je za Večernji list Jadran Kapović.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!